Generositet och omtanke

Kerstin Sköld arbetar med ekonomi och administration på pastoratsexpeditionen i Floby. Här berättar hon om hanteringen av kollekter.


Kerstin Sköld ansvarar för kollekthanteringen i Floby pastorat. Här visar hon insamlingen till ACT Svenska kyrkan.

Vid varje söndagsgudstjänst tas det upp kollekt. Det innebär att kyrkan samlar in pengar till egna stödprojekt eller för att ge dem vidare till någon organisation som arbetar med välgörenhet. Kollekt handlar om medmänsklighet. Vi delar med oss av det vi har och samlar in pengar till ett utvalt ändamål. 

– Jag tror att vi människor vill vara generösa när vi kan, säger Kerstin. När man sitter i kyrkbänken och hör prästen läsa upp dagens kollektändamål, då kanske man inte tänker på arbetet bakom kulisserna innan pengarna kommer fram, fortsätter hon. Här svarar hon på några vanliga frågor om kollekter. 

Vem bestämmer ändamålen för kollekterna?

– Det finns ett kollektändamål angivet för varje söndag under året. Vissa kollekter bestäms gemensamt för hela Svenska kyrkan (så kallad rikskollekt), det betyder att alla kollekter inom Svenska kyrkan den söndagen går till samma ändamål. Andra söndagar bestäms kollekten av det egna stiftet (stiftskollekt). I vårt fall är det Skara stift och då går kollekten till ett regionalt ändamål, till  exempel Flämslätts stiftsgård eller Skara stiftshistoriska sällskap.  För hälften av alla söndagarna är det församlingarna själva som bestämmer vart kollekten ska gå (församlingskollekt).

– I Floby pastorat har vi tre församlingar; Floby, Kinneved och Åsarp. Det är församlingsråden i respektive församling som bestämmer vilka kollektändamålen ska vara. Man beslutar för ett år i taget och församlingarna väljer fritt vart de vill att församlingskollekten ska gå. Floby och Åsarps församlingar har under några år valt att skicka pengar till de så kallade Mentormammorna genom ACT Svenska kyrkan, på samma sätt har Kinneveds församling stöttat ett projekt i Tanzania. Församlingarna brukar även välja att stötta den lokala diakonin och Hela människan RIA i Falköping, samt den lokala verksamheten inom Svenska kyrkans unga. 

– Under jultiden från Första advent till Trettondedag jul pågår ACT Svenska kyrkans julkampanj ”Bryt en tradition”. Under den perioden lämnas flertalet av kollekterna till julkampanjen. 

Kan man ge kollekt utan kontanter? 

– Ja, i Floby pastorat kan man ge kollekt via Swish. Då swishar man ett valfritt belopp till församlingens swish-nummer och skriver i meddelandet att det avser kollekt. Man kan gärna skriva vilken kyrka eller församling som kollekten avser, det underlättar administrationen eftersom det blir enklare att sortera swish-inbetalningarna.  –Om vi inte på något sätt kan räkna ut vart en swish-inbetalning ska gå, så skickar vi den till ACT Svenska kyrkans generella insamlingskonto. 

Hur vet man att pengarna går till rätt saker? 

– Alla pengar, både kontanter och swish-inbetalningar, kontrolleras väldigt noga. När kollekten samlas in vid en gudstjänst är det tre personer inblandade i att räkna och dubbelkolla och de för protokoll. Beloppen som skickas via Swish kontrolleras mot kontoutdrag. Alla siffror registreras sen i ett nationellt register.  Löpande internkontroller görs av vår ekonom på servicebyrån och därefter av revisorerna som begär ut listor över kollekterna. Det kollas på många håll, så ingen kan fuska med pengarna, utan siffrorna kontrolleras noga så att ingenting glöms bort eller missas. 

– Ibland vill givaren att pengarna ska gå till någon specifik insats eller plats, som till exempel Ukraina. Men om kollekten går till exempelvis ACT Svenska kyrkans katastrofinsamling så kan varken givaren eller vi på pastoratsexpeditionen välja så specifikt. Vi får lita på att ACT fördelar pengarna dit de behövs mest. 

Tar kyrkan någon andel av de insamlade pengarna? 

– Nej, varje öre som ges i kollekt går vidare till ändamålet. Kyrkan tar inte ut någon avgift för administration eller liknande. Så när du lägger pengar i kollekten kan du lita på att allt kommer till ändamålet. 

Hur mycket pengar samlas in? 

– Det är olika hur mycket pengar som ges i kollekt. Det varierar mellan olika tider på året och mellan olika ändamål. Nyligen var det allhelgonahelgen, och då kom det in över hundra swish-insättningar bara under den helgen. Det är mer än vanligt. Jag tror att många swishade när de besökte sin kyrka för att tända ljus. Det var väldigt vackert gjort!

– Under ett helt år blir det mycket pengar och det känns roligt. Pandemiåren var svåra på många sätt, och det märktes också på kollekterna. När vi inte hade så många gudstjänster så sjönk beloppen kraftigt.  

– När jag tittar i registret ser jag att vi hittills under 2022 har samlat in totalt 140.000 kr i kollekt. Det är nästan exakt samma siffra som under 2019. Däremot syns nedgången tydligt under 2020 och 2021, då var motsvarande siffra ungefär 90.000. Alltså kan vi se att kollekterna nu har återhämtat sig till samma nivå som före pandemin.

– Dessutom går det såklart att ge pengar direkt till olika organisationer, och då syns in beloppen i vår statistik. Det kan till exempel vara om man swishar direkt till ACT Svenska kyrkan under julkampanjen.

…………………

Texten publicerades första gången i Insikten nummer 5 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *