Till innehåll på sidan
Martina Rudeklint

Uppmaning inför den annalkande vardagen

Lyssna när Martina läser veckans inlägg

Vardagens hjul har för många inte snurrat igång med full kraft ännu, men det är snart dags. Kanske det är någonting som behöver smörjas dessförinnan? Någon kugge i hjulet som behöver bytas ut? 

Lyft blicken och se dig omkring!

Jesaja kapitel 60

Ett nytt år är här. Många med mig har städat bort tomtar och stjärnor och dragit en lättnadens suck när lådorna kom på sina platser i förrådet. Somliga vill ha kvar stämningen som julen och dess dekorationer för med sig så länge det bara går.

Jag uppskattar vardag. Det finns något vilsamt och tryggt i det. Men som med alla ting finns det två sidor även med detta. Trisstress, känslan av att trampa vatten och berget av bördor på axlar som inte stärkts upp på stadens gym. Och det kanske är så det är med vardagens rytm; ett ebb och flod av vilsamhet och trisstress som avlöser varandra. 

Men jag tror att jag kan tjäna på att möta denna vardagens tid med uppmaningen från Jesaja:
Lyft blicken Martina, och se dig omkring! 

Se på ditt liv, allt du har och allt du är. Njut och glädjs. Se på vart du kommit och se på vägen du går på. Visst är du på väg åt det håll du önskar? Vilka går med dig? Har du rätt resesällskap?

Höj din blick och möt dig själv där på morgonen när du borstar tänderna i all hast för att hinna i tid. Du är en gåva, och detta liv likaså. Höj din blick och le där du hastar fram till möten och hämtning på fritids. Krama om vännen även om det inte är något ni brukar göra; kom ihåg att saker inte alltid mår bra av att förbli som de varit.

Ut och lev nu, varje vardag ända fram till fredagsmyset. Och så vilar du på helgen, för ingen människa klarar av att leva sitt liv utan återhämtning. Det finns de som i detta nu behöver kämpa för att överleva, det är något annat, och du är inte en av dem. Tacka innerligt för det. Du har fått möjligheten att leva.

Så lev. Nu. Varje dag.