För några månader sen besökte jag utrotningshotad regnskog i västra Etiopien.
Det var en mäktig upplevelse att komma in i orörd regnskog! Tyvärr minskar den hela tiden i utbredning. Desto roligare att se positiva exempel på hur man kan skydda skogen. Genom lokal skogsförvaltning – bildandet av Forest managment groups med stöd från Svenska kyrkan – har 13 000 hektar regnskog/naturskog skyddats i Mejengirområdet! En investerare ville ha fem kvadratmil av regnskogen för oljepalmsodling, men den planen kunde stoppas på grund av det lokala engagemang från lokalbefolkning och lokala myndigheter.
Regnskogen har många viktiga funktioner. Den är bl a viktig för biodiversiteten, för vattnets kretslopp, för det lokala och det globala klimatet. Den hotas av många intressen, både från småskaligt jordbruk och plantagedrift för produktion till världsmarknaden.
Lokalbefolkningen i Mejingirområdet har fått legal rätt att använda skogen försiktigt för egna ändamål, men man har inte rätt att röja och bränna ner skog för jordbruksproduktion. Om marken av myndigheterna upplåts till investerare har man rätt till kompensation. Området har under den senaste generationen utsatts får hårt tryck från kaffe- och teplantager och folk från andra delar av landet som röjer skog för att försörja sig. I den sista regnskogen i Etiopien finns nu ett imponerande område med 130 kvadratkilometer orörd skog skyddad. De största träden är 5-10 meter i omkrets. Tack vare det lokala engagemanget från Forest managements groups och lokala myndigheter kunde man för två år sen avvärja att en investerare, sheik Al-Amoudi, fick tillgång till 50 000 hektar för oljepalmsodling. Det är dock hela tiden hård dragkamp om marken. Etiopien delar frikostigt ut långtidskontrakt på mark till inhemska och utländska investerare.
Om klimatförhandlingarna blir framgångsrika på skogsområdet genom REDD, Reduced deforestation and forest degradation, kan det bli en positiv kraft, en motivation för regeringar att bevara de rester av regnskogen som finns kvar. Det är dock viktigt att lokal- och ursprungsbefolkningar inte utestängs från skogen och att de också får sin beskärda del av klimatinkomster från REDD.
Regnskogen har många olika värden. Lokalbefolkningens största inkomstkälla i Mejingirområdet kommer från honungsproduktionen i regnskogen nära byarna. Den produktionen har potential att utvecklas om skogen blir kvar. Det måste den bli!
Anders Ölund
Handläggare för miljö och naturresurser
Lämna ett svar