Till innehåll på sidan
svksod

Allas rätt till mat – allas ansvar

”Vi måste ställa tydligare krav på länderna vi hjälper.” skriver biståndsminister Gunilla Carlsson, i en artikel på Brännpunkt idag. Vi välkomnar Sveriges agerande för att snabbt skjuta till mer pengar för att bistå de krisdrabbade människorna på Afrikas horn. Men vi delar inte helt biståndsministerns analys om vad som är den bästa lösningen för att förhindra att hungerkatastrofer sker igen och igen.

Ja, det är oerhört centralt att vi stödjer demokratiutvecklingen i regionen, och verkar för att öka säkerheten och respekten för mänskliga rättigheter. Men vi behöver också se att vi i omvärlden bär en del av ansvaret till det som sker; t ex genom EU:s jordbrukspolitik, klimatförändringar, en orättvis handelspolitik, kriget mot terrorism, de rika ländernas rovfiske vid Somalias kust, livsmedelspriserna. Går vi längre tillbaka ser vi hur aktörerna i kalla kriget hade Etiopien och Somalia som spelplan, och ännu längre tillbaka hur kolonialmakterna drog nationsgränser med linjal, rakt genom etniska gruppers områden.

Ja Gunilla Carlsson, vi är skyldiga de miljontals lidande människorna på Afrikas horn att agera både omedelbart och långsiktigt. Men för en långsiktigt hållbar utveckling räcker det inte att ställa tydligare krav på länderna vi hjälper, utan att också Sverige tar sin del av ansvaret.

Vi måste stödja utvecklingen av jordbruket, så som du också säger i en intervju i dagens eko, men då framför allt det småskaliga och ekologiskt hållbara jordbruket. Vi måste också höja ambitionerna i klimatarbetet och verka för en rättvis jordbrukspolitik.

Sofia Oreland, handläggare opinionsbildning.

Kommentarer

6 svar till ”Allas rätt till mat – allas ansvar”

  1. Profilbild för Mats Hermansson

    Skönt att få tillhöra och tjäna i en kyrka som har också detta språk – och denna ton. Känner mig nog till och med lite stolt, när jag läser dessa kloka rader. Viktigt att vi som kyrka har ställt ett starkt och kunnigt kansli på fötter – så att vi som kyrka kan röra oss framåt, och ta dialogen med statsmakten och andra.

    1. Profilbild för svksod
      svksod

      Tack för dina positiva ord! Det är sannerligen ett viktigt arbete vi utför, och vi gör det tillsammans lokalt, regionalt, nationellt och globalt i den världsvida kyrkan. Det är en styrka.
      /Sofia Oreland

  2. Profilbild för Nils
    Nils

    Ja, det är verkligen lätt att bli historieblind – en vanlig åkomma Gunilla Carlsson verkar drabbats av – och tappa den stora bilden som sträcker längre än det senaste decenniet. Det behöver lyftas oftare och mer konkret.

    Däremot, småskaliga jordbruk? Det är väl något som bara vi i den rika kan unna oss? Överallt annars, har framgångsrikt jordbruk, och ekonomisk utveckling, skett i stor skala?

    1. Profilbild för svksod
      svksod

      Viktig fråga du ställer! Här ett försök att kortfattat svara på en komplex fråga.

      50% av dem som hungrar idag är småjordbrukare. Precis som i Sverige kommer allt färre människor att vara bönder i framtiden, och många kommer att finna en bättre försörjning i städerna. Men den utvecklingen tar tid. Ännu i många år kommer en stor majoritet av världens fattiga att försörjas inom jordbruket.

      Jordbruksforskningen och teknikutvecklingen har länge haft starkt fokus på att öka produktionen och minska kostnaderna. Forskningen har därmed nästan helt försummat småjordbruken, trots att de står för merparten av matproduktionen i fattiga länder. Betoningen har legat på användningen av inköpta produktionsmedel snarare än optimalt utnyttjande av lokala resurser. Detta har lett till allvarliga miljöproblem.

      År 2008 slutfördes världens hittills största tvärvetenskapliga genomgång av jordbrukets produktionsmetoder och miljöpåverkan. (Arbetet gick under namnet International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development, IAASTD. Arbetet kan liknas med upplägget i FN:s klimatpanel som sammanställer vetenskapligt underlag om klimatförändringarna.) Forskarnas huvudbudskap är att om jordbruket ska klara de utmaningar som befolkningsökningen, klimatförändringarna och det alltmer utarmade naturkapitalet utgör, så krävs en omprövning av den rådande modellen för jordbruksutveckling. För de minsta jordbruken i de fattigaste områdena betonar IAASTD mycket starkt att det inte är ny teknik som behövs utan en kraftfull satsning på att sprida och anpassa den kunskap som redan existerar, framför allt ekologiska metoder för att öka skördarna och minska sårbarheten och bättre metoder för att minska stora förluster som sker efter skörd.

      Mer fördjupning hittar du:

      I vår faktaskrift om Allt för att utrota hungern – om varför så många hungrar och drivkrafter för förändring.

      8 september anordnar Svenska kyrkan (tillsammans med Naturskyddsföreningen och Lantbrukarnas riksförbund) ett seminarium – Vägval för världens jordbruk: Hur får vi maten och planetens resurser att räcka till alla?

      Fördjupande dokument hittar du på vår hemsida.

  3. Profilbild för Gunilla Moshi
    Gunilla Moshi

    Svälten i Ogaden har ju föregåtts av Lundin Petroleum som exploaterat området. Precis som i Sudan så har regeringsstyrkor gått före och bränt byar mm. Saudiarabien har köpt mark och odlar ris som skeppas tillbaka till Saudiarabien medan världssamfundet skickar in ris till 5 miljoner människor. Det är inte underligt att det ser ut som det gör på Afrikas horn.

    1. Profilbild för svksod
      svksod

      Det stämmer att förutsättningarna för att långsiktigt hitta lösningar på krisen på Afrikas horn är starkt relaterat till om den befintliga jordbruksmarken används för att möta människors behov i regionen eller behov som finns utanför regionen. Här finns det mycket riktigt starka politiska och ekonomiska intressen från Mellanöstern, Asien, Europa och Nordamerika som går ut på att säkra tillgången till billiga livsmedel, energi (olja, naturgas mm) och råvaror. Det handlar också om geopolitiska intressen som att kontrollera fiskevatten, begränsa piratverksamhet och att jaga terrorister i det globala kriget mot terrorn. Här har både de berörda staterna och hela omvärlden ett stort ansvar att se och göra upp med den dubbelmoral som finns i de fall där ekonomiska och politiska intressen får stå över humanitära behov.

      När det gäller Lundins engagemang i Ogaden så sker det genom ägande i bolaget Africa Oil som har avtal med regeringen i Addis Abeba. Det finns dock mycket lite information från vad som händer i området eftersom både humanitära organisationer och journalister har mycket begränsade möjligheter att besöka området. Dock finns det ett omfattande track record om Lundin Oils förehavanden i Sudan – läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.