EU-kommissionens förslag till jordbruksreform som presenterades igår har hittills rapporterats mycket sparsamt i svenska media. Det kritiseras hårt av såväl landsbygdsminister Eskil Erlandsson som den europeiska miljörörelsen, och ligger långt ifrån den vision som Naturskyddsföreningen presenterade i Göteborgsposten. Svenska kyrkan och de europeiska biståndsorganisationerna menar att det inte heller innehåller några glada nyheter för oss som tycker att EU ska ta sitt globala ansvar på större allvar.
Det är en sorglig ironi att EU i sitt förslag, som presenteras bara ett par dagar före den internationella Världshungerdagen, har valt att helt bortse från Jordbrukspolitikens påverkan på möjligheterna att utrota hungern. EU:s stora jordbruksstöd har gjort EU till en av världens största exportörer av livsmedel. Stöden gör att EU:s producenter kan hålla lägre priser och konkurrera med lokala produkter i utvecklingsländer. Utvecklingen av jordbruket där försvåras då, och därmed också möjligheterna att utrota hungern. Detta har uppmärksammats av frivilligorganisationer under lång tid, men också av FN:s specialrapportör för rätten till mat, Olivier de Schutter.
Förslaget innehåller inga delar som syftar till att minska eller förebygga denna negativa påverkan, vilket de Schutter kritiserar hårt. Ett grundläggande problem är att EU-kommissionen menar att EU tar sitt globala ansvar genom att bevara Europas stora produktionskapacitet för att klara den globala livsmedelsförsörjningen. Men EU minskar inte hungern i världen genom att producera och exportera mer mat, utan genom att ge fattiga länder utrymme att utveckla sitt eget jordbruk.
Sedan den förra reformen genomfördes har EU beslutat att alla politikområden ska vara samstämmiga . Det betyder att handels- och jordbrukspolitiken inte ska få ta tillbaka det EU ger genom biståndspolitiken. I EU-kommissionens förslag finns inget som tyder på att EU tar detta åtagande på allvar.
Ett konkret exempel handlar om exportbidragen, som EU inom ramen för Världshandelsorganisationen, WTO, har lovat att avskaffa till 2013. Exportstöden har bidragit kraftigt till att skapa en orättvis konkurrens mellan EU och lokala odlare i framför allt Afrika.
EU-kommissionen föreslår inte att de avvecklas, och inte ens att exportstöd utesluts vid export till länder där odling av den exporterade produkten är viktig för människors försörjning. En sådan regel hade kunnat förhindra de senaste årens exportstöd för mjölkpulver och griskött till Västafrikanska länder. Enligt EU-kommissionens förslag ska enbart faktorer som handlar om situationen inom EU vägas in vid beslut om exportstöd.
Ett första steg för EU att faktiskt leva upp till åtagandet om samstämmighet vore att granska effekterna av export till utvecklingsländer med känsliga jordbrukssektorer och utbredd hunger. Om man upptäcker att det förekommer dumpning och negativ påverkan på den lokala produktionen, borde det vara EU:s ansvar att ändra på detta.
Svenska kyrkan har också, tillsammans med europeiska kollegor, föreslagit att EU:s ombudsman ska ges mandat att ta emot klagomål från till exempel bondeorganisationer i utvecklingsländer.
Regeringens övergripande prioritering inför förhandlingarna är att jordbruksbudgeten ska minska kraftigt. Genom det ställningstagandet har Sverige positionerat sig som en extremist i EU-kretsen.
Med en så radikal hållning i budgetfrågan riskerar Sverige emellertid att bli helt isolerad och förlora sina reella möjligheter att påverka politikens utformning. I stället för att driva en extremt radikal linje, med små utsikter att lyckas, vill vi att Sverige driver konkreta förslag som kan förbättra politikens innehåll och göra skillnad för såväl miljön i EU som människor i Afrika.
Europaparlamentet krävde i somras i sin rapport om jordbruksreformen att EU måste se till att jordbrukspolitiken harmonierar med biståndspolitiken, och att utvecklingsländers långsiktiga livsmedelstrygghet och förmåga att försörja sig själva inte får äventyras.
Miljöminister Lena Ek låg tillsammans med flera andra svenska parlamentariker bakom denna formulering. Nu hoppas vi innerligt att hon delar med sig av sina goda förslag till sin partikollega landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Skriv gärna till Eskil och påminn honom om det internationella ansvaret i de kommande jordbruksförhandlingarna!
Gunnel Axelsson Nycander, policyhandläggare för livsmedelstrygghet
Lämna ett svar