Till innehåll på sidan
Sofia Svarfvar

Att ge med ena handen och ta med den andra

Det är svårt att i EU-sammanhang tänka bortom Grekland en vecka som denna, när krisen sedan länge varit ett faktum. När världens 20 största ekonomier i G20-gruppen träffades i förra veckan var det Grekland som dominerade diskussionen även där. Men trots krisen i Grekland så måste vi lyfta blicken och se utanför EU:s gränser. För EU är en maktinstans med ett ansvar för global utveckling och fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer. Som medlem i EU har Sverige därmed ett ansvar att påverka EUs politik.

I måndags släppte det europeiska nätverket CONCORD rapporten Spotlight on Policy Coherence for Development, A Lisabon Treaty provision, A human rights obligation. Rapporten visar att EU:s politik strider mot Lissabonfördraget, som slår fast att all EU-politik som påverkar situationen i utvecklingsländer ska vara samstämmig med målen i EU:s utvecklingspolitik. Samma dag  publicerade Sydsvenskan en debattartikel underskriven av bland annat Svenska kyrkans internationella arbete.

CONCORD:s rapport visar på en rad områden där EUs politik hindrar eller står i konflikt med målen om fattigdomsbekämpning och utveckling. Vapenexporten från medlemsländer, där Sverige är den tionde största exportören globalt sett, är ett exempel. Att EU:s jordbrukspolitik fortfarande skapar problem för bönder i utvecklingsländer är ett annat. Rapporten lyfter fram exempel från Västafrika och Bangladesh där inhemska bönder konkurreras ut av mjölkpulver från EU. 

Men det som framförallt är rapportens bidrag till alla som arbetar med EU-politik är dess rekommendationer och förslag på konkreta instrument – och förbättring av existerande sådana. EU måste visa handlingskraft genom att skapa mätbara mål och mekanismer för att bedöma konsekvenserna av beslut inom olika politikområden och utkräva ansvar. Av de 164 konsekvensanalyser av nya politikområden som gjordes mellan 2009 och 2011 var det bara sju som tittade på konsekvenserna för fattiga människor i utvecklingsländer. En siffra som talar för sig själv.

På ett lanseringsseminarium för rapporten i Stockholm diskuterade moderaternas Karin Enström och socialdemokraternas Kenneth G Forslund rapportens rekommendationer och fallstudier. Båda sitter i utrikesutskottet i riksdagen och båda välkomnade rapporten som ett bra inlägg i debatten. Men konkreta svar på frågor om hur Sverige ska agera när det gäller jordbrukspolitiken var det svårare att få, enklare var det att skylla på de franska bönderna.

När det gäller regler för att reglera skatteflykt delade inte Karin Enström bilden att Sverige varit passiva i frågan. Kenneth G Forslund menade att det är viktigare att verka för bra löner hos arbetare i landet som i sin tur betalar skatt än att jaga global företag. Frågan är dock om han verkligen förstått problematiken av att 1 trillion dollar illegalt lämnar utvecklingsländer varje år. Två tredjedelar är på grund av skatteflykt. Pengar som skulle kunna användas till skolor och sjukvård.

EU har tagit flera steg mot relevanta politiska skrivningar kring samstämmighet. Nu handlar det om att förverkliga fina ord och visa på konkret politik.

http://coherence.concordeurope.org

Sofia Svarfvar

Policyhandläggare för global ekonomi

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.