Rätt använd är upphandling ett oerhört kraftfullt verktyg för att nå, tja i brist på bättre ord, en bättre värld. Genom de val som Sveriges största och viktigaste kund, om man ser till totalen – det offentliga – gör i sina upphandlingar påverkas både de företag som deltar i upphandlingen och samhällsdebatten i stort. Detta är dock ett underutnyttjat verktyg. Och det beror framför allt på osäkerhet kring lagrummet, förvaltningsrättsliga långbänkar och en bristande kompetens i sociala och miljömässiga hänsyn hos upphandlarna.
I veckan släpptes det första delbetänkandet i den Upphandlingsutredning som tillsattes av regeringen 2010. Utredningen syftar till att förbättra regelverket kring offentlig upphandling, bland annat med hänsyn till sociala och miljömässiga aspekter. Delbetänkandet är framför allt resultatet av utredningens ”omvärldsanalys”, och baseras på en mängd konsultationer med exempelvis upphandlare samt diskussioner i referensgrupper – där bland annat Svenska kyrkan finns med.
I samband med delbetänkandet skrev också Anders Wijkman tillsammans med Åsa Edman, utredningens huvudsekreterare, en debattartikel på DN debatt. Där lyfts inte minst svårigheten – och bristen på adekvat kompetens – när det gäller att definiera kvalitet och att följa upp kvalitetsaspekter som en stoppkloss för sådant som miljökriterier och sociala aspekter i upphandlingar. Det nuvarande systemets effekt är att upphandlare i stället satsar på ”säkra kort” som lägsta pris som främsta kriterium i en upphandling.
I artikeln framgår att endast 25 % av de svarande myndigheterna gör kontinuerliga uppföljningar av avtalen – och tänk, det är bara inom den fjärdedelen som man hittar upphandlare som har identifierat brister i utförandet! Det man inte letar efter ser man inte, om det så är brister i upphandlad vård eller om det är miljökonsekvenser av tillverkning i låglöneländer.
Upphandlingsutredningens slutbetänkande kommer i sommar. Låt oss hoppas att konsekvensen av utredningen blir ett verktyg som gör oss – samhället – till en bättre och mer medveten kund. Via Upphandlingsutredningens hemsida kan du som enskild individ – eller som organisation – lämna in kommentarer och förslag till utredningen. Gör det! Visa att vi är många som vill se att våra gemensamma upphandlingar bidrar till en bättre miljö och främjar mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning globalt. Och leder till – en bättre värld.
Henrik Fröjmark,
handläggare för CSR och ordförande i Swedwatch
Lämna ett svar