Till innehåll på sidan
Sofia Svarfvar

Det gick framåt i Busan

Om veckans toppmöte om bistånd

Förhandlingarna om ett nytt globalt partnerskap för effektivare bistånd har nu signerats i den sydkoreanska staden Busan. I och med det finns nu ett dokument där alla aktörer, regeringar i mottagarländer, traditionella givarländer och tillväxtekonomier, det civila samhället och den privata sektorn ställt sig bakom principerna om ett effektivt bistånd. För nya givare som Kina och Brasilien är dock alla åtaganden från Busan bara frivilliga, men ändå. Kina skrev under.

Jag är stolt över att vara med i en global gemenskap som faktiskt har funnits med och påverkat direkt vid förhandlingsbordet som en del av ACT alliansen. ACT alliansen har tillsammans med övriga organisationer från civilsamhället lyft fram den viktiga roll civilsamhället har för att bidra till utveckling. 160 regeringar har redan erkänt att civilsamhällesorganisationer är viktiga för att främja öppenhet och utkräva ansvar av beslutsfattare. Nu togs ett steg vidare i och med att slutdokumentet från Busan slår fast att ”regeringar måste skapa en miljö där ett civilt samhälle kan verka i linje med de internationella rättigheter som finns.”

Vist vi hade velat se referenser till civilsamhällets yttrandefrihet och mötesfrihet, mer verkliga åtaganden och konkreta planer, men trots det är det som nu antagits ett steg framåt.

Suzan Matale, generalsekreterare för Zambias kristna råd kommenterar slutdokumentet sa så härVi har här i Busan sett en förändring i makt bland utvecklingsaktörer. Förväntningarna på den privata sektorn är höga, men om de verkligen kommer att bidra till utveckling återstår att se. Det är bra att de mänskliga rättigheterna nu tydligt finns med i slutdokumentet men avsaknaden av konkreta indikatorer och praktiska regler gör verkligt genomförande osäkert.”

Svenska kyrkans internationella arbete och ACT alliansen kommer att fortsätta kräva att yttrande- och mötesfriheten respekteras och att organisationer från civilsamhället kan utföra sitt arbete där stater bidrar till att skapa en miljö som möjliggör att de kan bidra till utveckling. Vi kommer fortsätta att granska biståndet så att det blir så effektivt och bra som möjligt. Vi kommer fortsätta att sätta den utsatta människan i centrum i alla diskussioner om internationellt bistånd och inte blunda för när strukturer skapar orättvisa.

Sofia Svarfvar

Handläggare för global ekonomi

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.