Till innehåll på sidan
Gunnel Axelsson Nycander

Eskil: driv det internationella ansvaret på nästa rådsmöte!

När den kommande reformen av EU:s jordbrukspolitik först började diskuteras, var det inte många som trodde att det skulle bli någon stor förändring av politiken. Förslaget som EU-kommissionen presenterade i oktober förra året var också mycket tamt.

Nu tycks i alla fall möjligheterna till en rejäl reformering ha ökat, i takt med att eurokrisen har förvärrats. Det menade i alla fall landsbygdsminister Eskil Erlandsson, när Svenska kyrkan träffade honom häromdagen. De länder som nu lånar enorma summor till sina egna underskott kan inte med samma kraft som tidigare hävda att jordbruksbudgeten ska fortsätta vara lika stor – särskilt inte som det är någon annan som betalar, menar Erlandsson.

Sveriges ansågs tidigare vara helt marginaliserad i förhandlingarna, men som ett av få länder som har ordning i statsfinanserna, tycks vi alltså nu ha större möjligheter att påverka.

Regeringen har ett brett stöd för att driva på för en radikal reform av jordbrukspolitiken. Men det är inte säkert att det är ökad marknadsanpassning och minskad budget som svenska folket tycker är viktigast. Minst lika viktigt är den internationella dimensionen: Att jordbrukspolitiken har gjort EU till en nettoexportör som exporterar vete, kött och mjölk till länder där hungern är utbredd men det inte är brist på mat, utan brist på möjligheter att utveckla det egna jordbruket, som gör att många människor hungrar. Det blir inte bättre av att denna export baseras på en extremt intensiv djuruppfödning i som i sin tur möjliggörs av en enorm import av foder (soja) från Latinamerika. Såväl den intensiva djuruppfödningen som produktionen av soja är mycket miljöskadlig. 

Sverige bör och kan driva på för att internationella dimensioner av jordbrukspolitiken nu diskuteras på allvar. Sverige är ett av få som kan ta det här initiativet, men det finns också andra som driver på i samma riktning, inte minst i EU-parlamentet. När vi vid mötet 25 januari föreslog att Sverige skulle be ordförandelandet ta upp frågan på kommande rådsmöte avvisade han inte tanken.  Jag hoppas att idén har landat, och att regeringen agerar mycket tydligare i den här frågan framöver!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.