Just nu pågår Världsvattenveckan i Stockholm. För 22:a året i rad kommer cirka 2 500 deltagare från 130 länder att samlas för att i år särskilt diskutera kopplingarna mellan vatten och mat.
Det är idag stora skillnader mellan de som har tillgång till mat och vatten och de som inte har. Denna orättvisa känner vi alla väl till men trots detta så består den. Konkurrensen om vattnet ökar för var dag vilket i sin tur gör produktionen av mat mer osäker och riskabel då jordbruket idag är den sektor i samhället som använder mest vatten. Jordbruket står för ca70%, industrin för 20% och hushållen för 10% av den globala vattenanvändningen.
Redan idag begränsar tillgången på vatten produktionen av mat i världen och människor går hungriga. Delar av Asien och Afrika söder om Sahara är de områden som är värst drabbade och idag går en miljard människor hungriga till sängs. Dessutom beräknas världens befolkning öka med 2 miljarder fram till år 2050.
Enligt Stockholm International Water Institute som står värd för konferensen så behöver världens matproduktion öka med 70% fram till år 2050, vilket, om vi fortsätter på den inslagna vägen, skulle kräva ungefär 50% mer vatten än vad som används idag. Detta måste göras samtidigt som tillgång på vatten minskar vilket kommer att leda till ytterligare stress på våra ekosystem och ökade konflikter mellan olika aktörer.
Att hitta strategier för att föda jordens framtida befolkning med begränsade vattenresurser är en stor utmaning och det finns inte ett svar. Därför försöker man belysa så många olika aspekter som möjligt under denna vecka bland annat följande tema; ökad effektivitet i matkedjans alla led, länka matproduktion till hälsa, säkra mat och vattenförsörjning i en allt mer urbaniserad värld, handel med mat och virtuellt vatten, teknikutbyte och god förvaltning av våra vattenresurser.
Svenska kyrkans internationalla arbete har under många år arbetat intensivt med vattenfrågan, både här hemma och i Kyrkornas världsråds vattennätverk och tillsammans med andra har vi bidragit till att FN:s råd för mänskliga rättigheter fått en specialrapportör för rätten till vatten och sanitet och att Sveriges regering undertecknat FN:s resolution om rätten till rent dricksvatten och sanitet. Det slutar inte här utan börjar. Med stöd i denna resolution fortsätter Svenska kyrkan sitt arbete med att förverkliga allas rätt till vatten, mat och ett värdigt liv.
Vi, var och en av oss, behöver bli bättre på att ta vara på vårt vatten och vår mat. Blir vi det ger vi också möjlighet för fler att gå till sängs mätta.
Åsa Elfström
Policyhandläggare för vatten och utvecklingsfrågor
Lämna ett svar