Den 3-6 juni anordnade det europeiska nätverket Eurodad en konferens i Prag med fokus på den globala ekonomiska krisen, skatteflykt och illegitima skulder. Svenska kyrkans internationella arbete var där tillsammans med en rad andra civilsamhällesorganisationer från världen över som arbetar med dessa frågor. Under konferensen diskuterades bl.a. möjligheterna att utforma en global strategi för att påverka internationella institutioner och politiker att arbeta mot hållbara ekonomiska förutsättningar för människor som lever i fattigdom.
Eurodad, the European Network on Debt and Development, är en europeisk sammanslutning av civilsamhällesorganisationer och har ett viktigt inflytande när det gäller att påverka EU:s biståndspolitik, skuldfrågor och EU:s ekonomiska policyramverk. Tillsammans med omkring 47 andra organisationer i 19 olika europeiska medlemsstater arbetar Svenska kyrkan aktivt inom detta nätverk med att bedriva opinionsbildning och påverkansarbete gentemot beslutsfattare.
Under konferensen diskuterades hur den globala finanskrisen har slagit hårt i många länder, men kanske hårdast i de länder som redan kämpar med problem som utbredd fattigdom, hunger och utsatthet. Åtgärder för att stävja krisen såsom nedskärningar i offentlig sektor och lönesänkningar har vidtagits i större utsträckning i Afrika än i Europa. På så sätt har krisen i många avseenden slagit hårdast mot redan utsatta hushåll.
Konferensen tog också upp hur den privata sektorn, i eftersvallet av den ekonomiska krisen, allt mer har lyfts fram bland internationella institutioner, som IMF och Världsbanken och även givarländer som drivande aktör inom det globala utvecklingssamarbetet. Den privata sektorn förväntas bland annat bidra till att bygga upp den lokala ekonomin i de länder där internationella företag investerar. Men kunskapen om hur denna nya trend leder till utveckling och hållbar fattigdomsbekämpning är mycket begränsad. Det saknas tydliga utvärderingar och resultat och dessutom saknas det idag bindande riktlinjer för hur företag ska uppträda i andra länder. Avsaknaden av transparent redovisning är ett stort problem, bland annat när det gäller att kontrollera hur mycket skatt ett visst företag betalar, och bör betala.
Mycket kritik har riktats från civilsamhällesorganisationer runtom i världen mot att privata investeringar i många fall snarare skuldsätter fattiga länder då alltmer bistånd idag ges i form av lån snarare än bidrag. Investeringar från den privata sektorn är i många fall riktade mot vinstdrivande verksamhet snarare än mot att bekämpa fattigdom. Bland annat kanaliseras mycket bistånd till investeringar genom banker som sedan investerar i valuta- och handelsspekulation och derivatmarknader. I många fall placeras dessa investeringar dessutom i skatteparadis.
Under en diskussionspanel lyftes frågan av Eric Toussaint, belgisk statsvetare och stark kritiker till Världsbanken;
– ”Idag göms omkring 21 000 biljoner dollar undan i olika skatteparadis […] Internationella institutioner, företag och politiker måste angripa problematiken med skatteflykt på en systemisk nivå, lösningen ligger i politisk vilja”
En slutsats på konferensen blev att det krävs tydliga riktlinjer och att internationella företag agerar med ett tydligt utvecklingsfokus för att den privata sektorn ska kunna bidra på ett effektivt sätt som biståndsaktör. Privata företag behöver följa Parisagendans principer om biståndseffektivitet och bidra med investeringar som på ett tydligt sätt utgår från ett rättighets- och fattigdomsperspektiv. Fokus behöver ligga på att bygga upp inhemska resurser och sociala skyddsnät i fattiga länder och motverka illegala finansiella flöden och skulder som förhindrar en effektiv och hållbar utveckling.
Svenska kyrkans internationella arbete jobbar aktivt med dessa frågor på ett globalt plan tillsammans med samarbetspartner och i olika nätverk, för att påverka och bidra till en hållbar ekonomisk och social utveckling för människor som lever i utsatthet och fattigdom. Tillsammans har vi en större möjlighet att påverka de komplexa ekonomiska strukturer som idag spelar en allt större roll i det globala utvecklingssamarbetet.
• För mer information se gärna Eurodads rapporter som bland annat tar upp frågor som den privata sektorns roll i det globala utvecklingssamarbetet, skattefrågor och illegitima skulder.
Lämna ett svar