Till innehåll på sidan
Sofie Engberg

Kollobbyn är närvarande vid COP19

I år står Polen för ordförandeskapet av FN:s klimatförhandlingar. Det är ett ordförandskap som har fått kritik från många håll för att inte vara seriöst. Det beror framförallt på att Polens styrande politiker är positivt inställda till kolkraft, något som också märks på COP19. Det är första gången någonsin som ett ordförandeskap accepterat sponsorer till klimatförhandlingarna och bland Polens sponsorer finns flera stora fossilföretag. Företagsloggor syns överallt inne på konferenscentret, på fåtöljer, vattenflaskor och i Plenumsalarna. Polen har också bjudit in världens största kolföretag till en internationell konferens i Warszawa under samma period som COP19 pågår.

Även ordförandskapets hemsida för COP19 har kritiserats för att framställa klimatförändringarna som mindre allvarliga än de i själva verket är. Ett exempel är beskrivningen av klimatförändringarna som lyder ”Climate change is a natural phenomenon which has occurred many times before on Earth, and depends on factors such as: solar activity, the properties of the surface of Earth, and composition of the atmosphere”. Dock står det också på hemsidan att klimatförändringar äger rum och att mänsklig aktivitet är en huvudorsak till detta, men det är inte lika synligt.

Mot denna bakgrund blev flera överraskade av det tal som COP19s ordförande Marcin Korolecs höll under konferensens öppningsceremoni. Där pratade han om att världens länder tillsammans kan klara av att bromsa klimatförändringarna och att han i Warszawa och under de närmaste 12 månaderna kommer att arbeta hårt för att ta förhandlingarna framåt. Han sa också att hans största prioritet är att bidra till att en ny klimatöverenskommelse kan tas vid COP21 i Paris år 2015. Det återstår ännu att se hur Polen kommer att förvalta sitt ordförandeskap.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.