Hörsalen på Medelhavsmuséet vad fullsatt idag när CONCORD Sverige presenterade Barometer 2014 som mäter trycket på Sveriges politik för global utveckling – PGU. Bakom rapporten står 12 organisationer, däribland Svenska kyrkans internationella arbete, som tillsammans med CONCORD Sverige nu för femte gången i en rapport betygsätter hur Sveriges regering lever upp till sina åtaganden om en samstämmig politik.
Barometern belyser målkonflikter och tittar på Sveriges agerande inom sex olika politikområden; klimat, migration, finans, handel, säkerhet samt företag och mänskliga rättigheter. Dessutom presenteras en åtgärdslista med 8 konkreta förslag på hur politiken kan förbättras när det kommer till samordning och att hantera målkonflikter.
Det är i år 11 år sedan Sveriges regering genom PGU antog riktlinjer för att säkerställa att alla Sveriges politikområden bidrar till en rättvis och hållbar global utveckling. Rapporten visar på många framsteg men slår samtidigt fast att det kvarstår flera målkonflikter som går stick i stäv med Sveriges mål för global utveckling och fattigdomsbekämpning.
Genom PGU har Sverige satt upp ambitiösa åtaganden, som visat sig svåra att leva upp till i praktiken. En av de stora utmaningarna rör just den politiska viljan och samordningen av Sveriges samstämmighetspolitik. Detta slås också fast i en nyligen framtagen rapport från Statskontoret som bland annat kommer fram till att det råder otydlighet rörande vad PGU faktiskt innebär rent konkret, och att politiken inte är politiskt prioriterad.
PGU ligger idag huvudsakligen på UD:s bord, och ses framför allt som något som i huvudsak rör biståndspolitiken. För att PGU ska få bredare genomslag krävs det att politiken bättre förankras i riksdagens arbete, och i de olika utskotten.
För att diskutera samordningen av PGU samt de målkonflikter som rapporten tar fasta på hade CONCORD Sverige bjudit in tre riksdagsledamöter till lanseringsseminariet; Henrik von Sydow (M), ordförande skatteutskottet, Jonas Eriksson (MP), vice ordförande näringsutskottet samt Allan Widman (FP), ordförande EU-nämnden. Alla tre var överens om att PGU behöver synliggöras mer och förankras i riksdagens arbete på ett mer långsiktigt och strategiskt sätt.
Att PGU efterlevs är en nyckelfaktor för att Sveriges olika politikområden ska dra åt samma håll och verka för, och inte emot, en hållbar global utveckling. Världen idag är alltmer sammanflätad och med det uppstår frågor som berör oss på ett direkt sätt, som Sverige behöver ta ställning kring. Bristen på Sveriges regerings förmåga att hantera målkonflikter drabbar i första hand människor som lever i fattigdom. Det är nu viktigt att Sverige tar fasta på de riktlinjer för en samstämmigpolitik som upprättades år 2003, och förnyar sina åtaganden för att säkerställa att Sveriges politik bidrar till en bättre värld!
Läs mer om Barometer 2014 här >>>
Lämna ett svar