Till innehåll på sidan
Alexander Sjöberg

Almedalen – demokratitorget där kyrkans röst hörs

KlimatbildbeskurenAlmedalen är idag ett stort torg för demokrati. På ett sätt stämmer det att säga att; – Alla är där! I alla fall om man ser till organisationer som tillsammans utgör det samhälle som vi lever i och som är med och formar det. Politiska partier är förstås där men många andra aktörer som statliga verk, utbildningsinstitutioner, lärosäten liksom näringsliv samt ideella aktörer. Det är självklart att kyrkorna ska finnas på plats på det torget och samtala, föra dialog och ta ställning.

Det är glädjande att se att Svenska kyrkan finns med och både har egna välbesökta arrangemang och finns med på andras eller bara deltar och lyfter perspektiv som kanske annars skulle förbli glömda. I år var vi många på plats som i olika roller och på olika sätt lyfte viktiga frågor. Bredden och mångfalden var stor. Migration, klimat, socialt aktörskap, hållbarutveckling, barnperspektiv, sexuell och reproduktiv hälsa, kultur och naturligtvis gudstjänster. Ärkebiskop Antje som deltar i många seminarier och som fångar mycket av medias uppmärksamhet, handläggare från kyrkokansliet, engagerade och kunniga människor från stiften, ett knippe biskopar och så Agera volontärer. Säkert glömde jag några men alla är där och på punkt efter punkt visar på att en kyrka lever i sin samtid och ständigt vill bidra med att lyfta den utsattes perspektiv och stå upp för rätt och rättvisa.

Bara som ett exempel på hur det kan se ut kan jag nämna det seminarium som Svenska Kyrkan ansvarade för om en globalt hållbar utveckling. Domkyrkan är ett synnerligen bra rum för att skapa ett annorlunda samtal än ”vanliga” seminarier vanligtvis skapar. Själva omgivningen med stenpelare och valv, med medeltida altarskåp och moderna ikoner och ett eko som inte gynnar kulsprutesnabba ordsalvor tycks få även de mest erfarna panelister att sakta ner och tänka lite mer på formuleringarna. Det i sig skapar mer av samtal än attack retorik. Det gällde också för samtalet om global utveckling med ärkebiskop Antje Jackelén , Staffan Laestadius från KTH och Martin Ådahl chefsekonom i Centern. Mycket att biskoparnas klimatbrev var uppe till samtal och belystes och tänktes till omkring. Jag tror att många kände sig lite upplyfta av att få några hoppfulla perspektiv på klimatet och lite nya tankar.

När vi sen kommer ut ur kyrkan så möts vi av Agera volontärerna som delar ut vykort för att skicka till riksdagens partier för att trycka på för en mer aktiv klimatpolitik. Det känns självklart, lika självklart som att vi tar en ”fotbollslagsbild” på volontärerna med ärkebiskop och Svenska kyrkans chef för internationellt arbete. Bara ett av många sätt som vi som kyrka blir synliga på det demokratitorget.

Henrik Grape Handläggare för hållbar utveckling

 

 

Kommentarer

Ett svar till ”Almedalen – demokratitorget där kyrkans röst hörs”

  1. Profilbild för Margareta P å Österlen
    Margareta P å Österlen

    Problemet är väl inte att Jesu Kristi kyrka inte finns på plats… Almedalen är ett visserligen ett jippo, men ett där Jesu Kristi förkunnelse skulle kunna framföras på ett sätt som är helt sanningsenligt och helt tydligt och som därmed skulle kunna ge genklang. Problemet är att Gud Faders tjänare inom kyrkan uppenbarligen inte säger sanningen. Annars skulle inte ett så stort antal människor i Sverige – eller för den delen i resten av världen – fortfarande ägna större delen av sin tid åt att söka världslig bekräftelse och ära och framgång för att inte tala om ständig dyrkan av Mamon, rikedomsavguden på ett sådant sätt att medmänniskor både i vårt land och i resten av världen hänsynslöst utnyttjas att ge mer pengar i de redan rikas plånböcker, trots allt Jesus Kristus manat oss från Luk 6:24 över Matt 10:23ff, Luk 16:19-31, Luk 19:1-10 som tydliga exempel på vad som menas med det hoptvinnade kärleksbudet i Matt 22:36ff, som ju också, tydligast av alla exemplifieras i Matt 25:31-46!
    Hur kan kyrkans tjänare vända ryggen åt alla dessa värdsligt rika som ständigt söker möjligheter att utnyttja fattiga medmänniskor att få mer pengar i egna plånböcker: vare det låglönearbetare som får tillverka groteskt billiga varor, vare det sjuka och arbetslösa som får finansiera ”skatteavdrag”, vare det städerskor i hemmet de inte velat betala full lön för att slippa bidra till det skattesystem de nu hänsynslöst utnyttjar. De tror tydligen att läpparnas bekännelser lurar Gud Fader…. Hur någon nu kan vara så otroligt dum… och outbildad i evangelium!!! De tror tydligen att några gudstjänstbesök är allt Gud Fader kommer att vilja räkna in dem via på den yttersta dagen. Och ni, som kallar er gudstjänare, varför säger ni dem inte sanningen? Hur kan ni vara så obarmhärtiga att ni låter de rika i det här livet skada och utnyttja medmänniskor till döds – ta bara flyktingströmmen (jag skrev nyss och skickade något liknande till Svante Fregerts ledarartikel i kyrkans tidning, men eftersom jag skriver från Simrishamns bibliotek är det ytterligt tveksamt om det kommer in – det här skrivs från samma webbplats 12:38, där tillgång till bloggen från Almedalen numera är avstängd) Svante Fregert i kt skriver om dessa dagar. Det skulle inte finnas några flyktingströmmar om alla som påstår sig tro på Gud Fader, den ende guden, verkligen följde den tro de hävdar sig tillhöra – oavsett om de betecknar sig själva som tillhöriga judisk tro, islam eller kristen tro! Inte heller buddhister är normalt människor som slåss om den jord vi alla fått av Gud Fader till låns och förvaltarskap! För de världsligt rika, makthungriga och giriga som utnyttjar och skadar medmänniskor till döds för egen världslig vinning kommer ju att kastas i den eviga elden på den yttersta dagen. Varför varnar ni dem inte?! Oss alla till glädje och gagn! Margareta Persson på Österlen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.