Till innehåll på sidan
Martin Vogel

En historisk marsch för klimat och solidaritet!

bild (1)

The People´s climate march samlade under söndagen folk från hela världen som intog New Yorks gator för att höja sina röster för klimaträttvisa, och för att skicka en tydlig signal till FN:s klimatmöte på tisdag. FN:s generalsekreterare har kallat världens ledare till ett extrainsatt klimatmöte för att höja ambitionerna och för att mana till nya åtaganden för att stoppa klimatförändringarma, inför klimatförhandlingar i Lima i höst, och i Paris nästa år, då ett nytt avtal väntas slutas.

Med en hissnande siffra på nästan 400 000 deltagare marscherande genom New Yorks gator torde signalen inte gå att missa. Även om ledande TV-kanalser i USA som CNN, FoX och NBC missade att ta upp händelsen i sina nyhetssändningar. Och inte vilken händelse som helst, världens största klimatmarsch genom tiderna!

Svenska kyrkan var med i marschen under ACT Alliance-banderoll, omgiven av hängivna människor i marschens ”interfaithsektion”. Klockan elva på morgonen hade människor med olika trosuppfattningar och från olika delar av världen samlats på en plats för att tillsammans värma upp inför vandringen, bakom grindar som skulle öppnas upp för att gruppen skulle sluta samman med den större marschen. Med sång, dans och skanderande slagord för klimaträttvisa och för en värld fri från fossilbränsle var stämningen hög. När grindarna slutligen öppnades var effekten total, ut vällde hundratals människor sjungandes och fulla av energi som i allra högsta grad smittade av sig.

bild (2)

Marschen var den största i en rad koordinerade marscher runt om i världen, totalt omkring 2600 i 156 olika länder.  Det går knappast att underskatta vikten av att människor står upp för frågor som klimaträttvisa och vikten av omställning till hållbar energi. FN har på senare tid mött en hel del motstånd i strävan efter ett globalt klimatavtal. Länder som till exempel Australien, Kanada, Ryssland och Japan motsätter sig åtgärder för att minska utsläpp av växthusgaser, och mycket ska till för att världen till 2015 ska kunna enas kring en rad komplexa frågor.

För att ytterligare stärka signalen inför klimatmötet på tisdag överlämnade även en rad religiösa ledare under söndagen ett statement till FN, för att understryka vikten av omställning till en fossilfri energiförbrukning. Här har Svenska kyrkan också meddelat att man bestämt sig för att avyttra alla sina investeringar i fossila bränslen, ett drag som har mött mycket uppskattning.

Vilken effekt på samtalen i FN som klimatmarschen får återstår att se, men med tanke på att Ban KI-Moon själv deltog kan man nog vara säker på att folkets röst inför tisdagen har hittat en väg in i FN:s annars så stängda dörrar.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.