Till innehåll på sidan
Anna-Maria Sandström

Somalia – framtiden är redan här

Alltmedan 125 av världens ledare samlades i New York för klimatsamtal på inbjudan av FNs generalsekreterare Ban Ki-moon lever många fattiga redan i klimatförändringarnas spår.

De som bidragit minst till koldioxidutsläpp och andra föroreningar i mark, vatten och luft är de som drabbas värst. Genom sin fattigdom och utsatthet har de sämst möjligheter att hantera effekterna av miljöförändringarna. De må vara småbönder i Bangladesh, fiskare i Stillahavsregionen eller landlösa i Somalia. Innan klimatmötet tågade människor på olika håll i världen. På New Yorks gator samlades över 300 000 i vad som beskrivs som världens största miljödemonstration. Längst fram gick de som representerar urbefolkningar runt om i världen. De som redan känt av klimatförändringarna. Uppmaningen till världens ledare var tydlig: Agera nu! ”There is no planet B”.

Syftet med klimatmötet är att mobilisera och väcka klimatfrågans aktualitet, att väcka oss alla innan det är för sent. Detta som en förberedelse inför klimatmötena COP 20 i Lima den 1-12 december i år och COP 21 i Paris i december 2015 då förväntningarna på ett globalt bindande klimatavtal är stora. Generalsekreteraren ber om staters nya och ambitiösa förslag på hur de tänker ta ansvar för att stoppa den globala uppvärmningen. Några uppmuntrande besked gavs också till världen under mötet. Bland annat lovade en grupp stora företag att de ska införa ett eget skuggpris på koldioxid för att föregå regeringarnas förhandlingar om detta. Kinas representant meddelade att det stora landet i öster kommer att nå sin utsläppstopp tidigare än väntat och att därefter kommer utsläppen att minska. Det kan också beskrivas som en succé för diplomatin att så många världsledare deltog i mötet. Betydelsen av en plattform att mötas på och diskutera dessa frågor ska inte underskattas.

I Somalia, ett krigstrött land på Afrikas horn med en ung befolkning, är en humanitär katastrof i annalkande. Förändrat klimat med förändrade regnsäsonger är en realitet. Orsakerna till varför Somalia just nu står inför torka och svält är en kombination av klimatrelaterade faktorer och terrorism. Regnet kom sent och var ojämnt fördelat i april-juni vilket har stört odlingssäsongen. Terrororganisationen Al Shabab har intensifierat sina aktiviteter som bland annat hindrar mattransporter att komma fram. Sammantaget har detta lett till ökade matpriser. Det finns en stor oro för att fortsatt konflikt tillsammans med för lite regn och ökade matpriser under de kommande månaderna kan leda till en liknande hungerkatastrof som den världen upplevde 2011.

Somalia, liksom många andra fattiga länder, behöver omvärldens stöd och är beroende av ett nytt klimatavtal. För att bekämpa klimatförändringarna behöver Somalia investera i jordförbättring och markskydd, ta vara på regnvatten, plantera träd och återställa betesmarker. De vattenresurser som finns måste användas mer effektivt och system för delande mellan nomader och jordbrukare måste arbetas fram. Hållbara energilösningar måste utvecklas. En nyckelfråga i klimatdebatten är finansiering av insatser i fattiga länder. Det är dags för oss i Sverige och andra utvecklade länder att betala notan! Inte skjuta över ansvaret på människor som lever i fattigdom.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.