Till innehåll på sidan
Martin Vogel

Starkt fokus på miljö och klimat i ny regering

Miljöpartiets Åsa Romson presenterades idag som ny klimat – och miljöminister i Sveriges nya S-ledda regering. Det är första gången Sverige får en minister med ett tydligt ansvar för klimat, som nu efterträder den tidigare miljöministern Lena Ek (C). Romson blir även vice statsminister vilket givetvis betyder mycket för att höja klimatfrågan på agendan. Till det flyttas energifrågorna från näringsdepartementet till miljödepartementet.

Nya statsministern Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring ägnades mycket åt klimat, och Löfven utlovade bl.a. mer medel till klimatbiståndet, att minska användningen av fossila bränslen och att minska utsläppen. Även kommande klimattoppmöte i Paris 2015 (COP21) lyftes där Löfven påtalade att vi står inför ”vår generations viktigaste beslut”, ”tiden för ursäkter är förbi” och att ”klimatförändringarna idag utgör ett säkerhetspolitiskt hot”

Klimatfokuset kommer säkerligen också vara starkt i Sveriges kommande biståndspolitik med Isabella Lövin, tidigare europaparlamentariker i Bryssel för miljöpartiet, som ny biståndsminister.

Det är glädjande att se att det i inledande skede skänks så mycket uppmärksamhet till klimatfrågan i den nya regeringen, i synnerhet efter många år av frånvaro på den politiska agendan. I dagarna kom också Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om ett nytt klimatpolitiskt ramverk som bl.a. kommer adressera Sveriges miljömål. I dagsläget missar Sverige i princip samtliga 16 miljömål, och ett tydligt ledarskap krävs för att få Sverige rätt på banan igen när det gäller att möta de utmaningar som kommer med klimatförändringarna.

Sverige behöver också ta på sig ledartröjan i EU, och i förhandlingarna om en EU-position för omställning. Det framkom under Ban Ki-Moons klimattoppmöte i New York att de stora utsläppsnationerna, framför allt USA och Kina, inte räknar med EU i det kommande omställningsarbetet mot grön teknologi och förnybara energialternativ. Här behöver EU, och Sverige, verkligen visa ledarskap och komma med konkreta och modiga åtaganden för att möjliggöra en omställning till ett mer hållbart samhälle!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.