EU lever inte upp till sina löften när det kommer till att bidra med 0,7% av BNI till biståndet till 2015. Det visar årets Aidwatch-rapport som släpps idag. Rapporten som tagits fram av CONCORD tar fram statistik på hur EU:s medlemsstater lever upp till sina biståndsåtaganden. Årets rapport rapporterar bakåt och har tittat på 2013 års nivåer, och fastställer att EUs totala bistånd endast uppgår till 0,43% av BNI.
EU har ännu inte lyckats nå sitt mål om 0,7% av BNI till bistånd, och rapporten visar att man fortfarande är långt ifrån att nå det. Inte heller 2015 väntas EU nå sitt mål. I dagsläget är det bara 4 EU-medlemsstater som når målet, Storbritannien (0,72%),Danmark (0,85%), Luxemburg (1 %) och Sverige (1%).
Detta är en oroande trend, såväl när det gäller utfallet för 2013 som för prognosen för 2015. Nästa år är lite av ett nyckelår för beslut i många centrala utvecklingsfrågor, däribland utvecklingsfinansiering, klimatfinansiering och mål för hållbar global utveckling. Det är därför djupt beklagligt att EU inte för en mer ambitiös bistånds- och utvecklingspolitik.
Rapporten visar att Sverige å ena sidan väl når över målet om 0,7% till bistånd, men å andra sidan är Sverige också bland de länder som urholkar biståndet allra mest. Hela 12% av biståndet gick 2013 till att bekosta flyktingkostnader i Sverige, en andel som dessutom förmodligen kommer höjas till hela 21% under 2015. Flyktingavräkningar från biståndet i denna storlek går emot internationella överenskommelser om biståndseffektivitet som Sverige skrivit under. Det får också allvarliga konsekvenser i det bistånd som Sverige bedriver internationellt, och riskerar att allvarligt begränsa till exempel satsningar på demokratiarbete, investeringar i skolor och hälsovård, antikorruptionsarbete, arbete kring barns och kvinnors rättigheter mm. En generös flyktingpolitik är givetvis väldigt viktigt, inte minst med tanke på de katastrofer och konflikter som pågår idag. Men det är inte rimligt att migrationsverket ska få en del av sin verksamhet bekostad på löpande nota från biståndet.
Urholkningen i Sveriges och EU:s bistånd är del i negativ trend som fortsätter, där biståndet stannar i givarländerna istället för att bidra till utveckling och fattigdomsbekämpning. Urholkningen av biståndet beräknades uppgå till 5,2 miljarder euro under 2013, vilket minskade andelen genuint bistånd från EU till 0,38 procent av BNI. Sverige, Tyskland och Frankrike stod för två tredjedelar av denna urholkning.
Detta är inte förenligt med en ansvarsfull bistånds-och utvecklingspolitik!
Lämna ett svar