– Vi kan inte vänta på att mirakel ska ske. Jag vet att vi har de religiösa ledarna med oss i processen, men det blir inga mirakel hur mycket vi än bönar och ber. Nu måste vi jobba hårt för att få fram ett juridiskt avtal.
Det lite utmanande, och uppfordrande, uttalandet kom från Frankrikes klimatambassadör Laurence Tubiana när förhandlare från 194 länder nyligen träffades i Bonn. Delegaternas uppgift var att mejsla fram ett förslag på klimatavtal som ska slutförhandlas på klimattoppmötet, COP21, i Paris i december. Laurence Tubianas uttalande ska nog tolkas som ett uttryck av frustration över att processen går alldeles för långsamt.
Att det är ett drygt arbete att få 194 länder, med olika förutsättningar, intressen och kulturer, att enas förstår vem som helst. Men om vi ska kunna stoppa den globala uppvärmningen måste en enighet komma till stånd, eller som någon har uttryckt det: det finns ingen planet B.
Ett legalt avtal är viktigt, men det betyder inte att de religiösa ledarnas stöd för klimatarbetet är oviktigt. Tvärtom. Jag var med när representanter för 154 religiösa och andliga ledare från 50 länder i världen lämnade över ett upprop om ett ambitiöst och rättvist avtal till FN:s klimatchef Christiana Figueres. Det skedde under mötet i Bonn och bakom uppropet står kristna, muslimer, judar, hinduer, buddister, brahma kumaris och sikher som uppmanar världens ledare att nå nollutsläpp till mitten av 2000-talet. De religiösa ledarna vill bland annat att fossila bränslen fasas ut, de vill se en satsning på klimatanpassning och finansiering och stöd till fattiga och sårbara länder.
– Det låter som en bra summering av ett framgångsrikt avtal i Paris, sa Christiana Figueres när hon tog emot uppropet. Sen skrattade hon högt, men det var nog ingen som inte tog henne på allvar.
De religiösa ledarna lovade å sin sida att sprida kunskap om klimatförändringarna i sina församlingar och samfund, om vilket ansvar en själv kan ta som individ eller som organisation. Jag har inga siffror på hur många människor det är som kommer att nås av detta budskap, men 154 religiösa ledare i 50 länder har stor potential att nå riktigt många med sitt klimatbudskap. Dessutom lovade de religiösa ledarna att avtrycket av de egna organisationernas klimatpåverkan ska minska ordenligt. Det kan på riktigt göra skillnad, eftersom flera av de religiösa organisationerna är riktigt stora.
Christiana Figueres kunde bara tacka och ta emot och hon var inte sen att visa sin uppskattning. För med de religiösa ledarnas hjälp kan klimatchefen räkna med att en ansenlig skara gräsrötter kommer att dela henne engagemang för klimatfrågan i framtiden. Mängder av människor som kan se över sin egen klimatpåverkan, men framförallt påverka både politiker och privata aktörer att ta sitt klimatansvar och arbeta för en fossilfri värld. Oavsett hur det blir med avtalet i Paris.
Det känns på allvar riktigt hoppfullt.
Annette U Wallqvist
Kommunikatör Act now for Climate Justice
Läs de religiösa ledarnas uttalande här >>
Lämna ett svar