Till innehåll på sidan
Martin Vogel

Nu gäller det – COP21 inlett i Paris

FNs: klimattoppmöte i Paris har börjat. Förhandlarna är så angelägna att starten tidigarelades en dag.  Skälet är nog att det fortfarande återstår en rad svåra frågor att lösa ut, och att all tid nu är dyrbar. Under hela året har det förts intensiva förhandlingar i Bonn i  Tyskland, med sikte på COP21 i Paris. Men framstegen har hittills varit små. Många länder har väntat med att ge tydliga positioner tills det är crunch time i förhandlingarna, detta för att inte förlora förhandlingssvängrum alltför tidigt.

Det politiska spelet som på många sätt omger klimatförhandlingarna är en riskfaktor och många gånger har utsikterna för ett lyckosamt avtal sett små ut.
Det råder delade meningar om huruvida Parisförhandlingarna får ett lyckligt slut, men troligt är att det blir ett avtal. Däremot ligger ambitionerna för lågt för att världen ska kunna hålla en hållbar kurs och undvika alltför höga temperaturhöjningar. Därför är det viktigt att se Parismötet som en del i processen mot en hållbar omställning och Parisavtalet som ett steg i rätt riktning. Men mycket hårt arbete kommer krävas framöver.

Mötet i Paris kommer att handla om viktiga knäckfrågor, där det är centralt att världens ledare sätter en tydlig riktning framöver. Världens rika länder behöver ta fram en tydlig färdkarta på hur man ska kunna infria löftet om att bidra med 100 miljarder dollar fram till – och från och med – år 2020. Avtalet måste också innehålla en tydlig långsiktig kompassriktning med fokus på att hålla världen ur kurs för en temperaturhöjning som går över 2 grader. Annars är risken stor att vi får se fler och allt mer intensiva klimatkatastrofer världen över. Tydliga åtaganden kring utsläppsminskningar och permanent förlust och skada, på förhandlingsspråk Loss and Damage, behöver adresseras, och utformas med ett tydligt rättighetsperspektiv, där världens rika länder tar ansvar för sina historiska utsläpp. Listan på viktiga frågor kan göras lång, och det är också en av anledningarna till att mötet är så svårmanövrerat.  Samtidigt är det avgörande för världens framtid på många sätt.

I det långa loppet krävs  dock mer än ett avtal, världen behöver på allvar hantera och skapa en rättvis fördelning av världens tillgångar. Vi behöver ändra konsumtionsmönster, i synnerhet i rika länder, och fokusera på att skapa villkor för en grön och hållbar livsstil för världens medborgare. Förändring krävs på många plan, och glädjande nog är denna process också på gång på många håll i världen, även utanför klimatförhandlingarna. I Paris handlar det framför allt om att skapa de nödvändiga politiska verktygen för att omställningen ska möjliggöras!

Under de nästkommande två veckorna i Paris kommer jag och min kollega Anna Axelsson från Diakonia att finnas på plats som en del i ACT-alliansens delegation. Vår uppgift i Paris blir att vara med och påverka beslutsfattare. Genom att finnas på plats har vi i civilsamhället en mycket viktig roll att spela genom att bidra till att göra förhandlingarna mer öppna för insyn och därmed också möjliggöra ansvarsutkrävande. Därför hoppas vi på öppna och inkluderande samtal i Paris!

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.