-
Kommer Sverige kunna försvara ett EU-bistånd för människor som lever i fattigdom och förtryck?
EU är världens största biståndsgivare, och den biståndsbudget som förhandlas nu kommer att räcka fram till 2027, dvs det är i hög grad denna som bestämmer hur EU:s direkta bidrag till att genomföra de globala målen kommer att se ut. Samtidigt ser vi en tydlig förskjutning i EU-biståndet – det är inte längre mottagarländernas behov,…
-
Kvinnor är nyckelaktörer under lokalt ledda insatser
Action Aid skriver i Omvärlden att kvinnors röster behöver säkerställas i de diskussioner som förs på hög nivå om hur det humanitära systemet bör förändras – mer erkännande och makt åt lokala organisationer. Vi vill påpeka att den så kallade lokaliseringsagenda inte bara diskuteras på hög nivå. Den pågår i praktiken med eller utan stöd…
-
Kyrkornas särskilda bidrag och utmaning: lämna ingen utanför!
En fråga gick som en röd tråd genom samtalet: Kyrkor och trosbaserade organisationer har en särskild betydelse för det övergripande och tungt förpliktigande åtagandet i Agenda 2030 att ingen ska lämnas utanför (leave no one behind). Åtagandet innebär att framstegen som agendan ska leda till ska omfatta alla de grupper som idag är missgynnade och…
-
Behövs unga för att förändra världen till det bättre?
Unga behövs inte Känslan av att unga inte behövs har alla här under Youth Pre-Assembly Days in Uppsala upplevt nångång, indirekt eller direkt. Att vi inte ses som tillräckligt kompetenta, eller har tillräckligt mycket erfarenhet för att kunna bidra. Vår kunskap förminskas och vi får sitta bredvid när beslut fattas och ta anteckningar eller ändra…
-
Vilken roll ska utvecklingsbankerna spela i Sveriges bistånd – och i världen?
I en tidigare blogg uppmärksammades behovet av mer diskussion, styrning och uppföljning av den halva av Sveriges bistånd som förmedlas genom FN-organ och andra internationella organisationer, det så kallade multibiståndet. Utvecklingsbankerna, dvs Världsbanksgruppen och de regionala utvecklingsbankerna (Afrikanska, Asiatiska och Interamerikanska) är särskilt viktiga i det sammanhanget: Utvecklingsbankerna påverkar mer än vad storleken på de…
-
Att förflytta det humanitära biståndet närmare lokala humanitära aktörer är nödvändigt – inte enkelt.
I slutet av juni möttes humanitära aktörer från hela världen vid FNs ’Ekonomiska och sociala råd’ (ECOSOC) som en gång per år arrangerar en humanitär dialog. I år diskuterades lokalisering och Svenska kyrkans partner ECOWEB från Filipinerna deltog på en paneldiskussion för att prata om deras erfarenheter av att möjliggöra lokalt ledda humanitära projekt. ECOWEB, liksom Svenska…