Det demokratiska utrymmet stramas åt i många länder, men Colombia är ett av de länder där det är allra farligast för människorättsförsvarare, fackföreningar och andra civilsamhällesorganisationer och sociala ledare att verka. Situationen är kritisk – sedan fredsavtalet mellan Farcgerillan och regeringen 2016 har en människorättsförsvarare dödats var fjärde dag. Enligt FN har 51 personer mist livet i kampen för mänskliga rättigheter under årets fyra första månader.
För att uppmärksamma och stötta människor som står upp för mänskliga rättigheter delar Diakonia och Act Svenska kyrkan sedan 2012 ut ett årligt pris, med stöd av svenska ambassaden i Bogotá. Pristagarna utses av en oberoende jury, och priset delas ut i fyra olika kategorier: årets människorättsförsvarare, årets kollektiva insats, årets organisation, och ett helt livs insats.
Synlighet kan ge skydd
Priset är ett erkännande och synliggörande av människorättsförsvararnas viktiga arbete i Colombia, men framför allt är det en skyddsmekanism som syftar till att minska risken för attacker mot människorättsförsvarare. I Colombia misstänkliggörs ofta människorättsförsvarare, även av regeringen och myndighetsrepresentanter. När de utpekas som gerillasympatisörer kan de också bli ”legitima” militära mål. Ett pris som synliggör omvärldens stöd för människorättsförsvararna ökar legitimiteten i deras arbete och kan därför utgöra ett skydd.
En del av priset är att vartannat år besöka Europa, och vartannat år USA. Under resorna möter de bland annat politiker och civilsamhällsorganisationer och får möjlighet att berätta om sitt arbete med lokalt fredsbyggande och om den utsatta situation som de själva och deras lokala samhällen befinner sig i. De får också möjlighet att bygga nätverk och allianser för sitt fortsatta arbete.
2018 års pristagare besökte Sverige i maj. Delegationen bestod av Germán Graciano Posso, Dolly Stella Valencia och Genaro Graciano. De medverkade i flera offentliga seminarier och träffade bl a Sidas generaldirektör Carin Jämtin, biståndsminister Peter Erikssons statssekreterare Per Olsson Fridh samt riksdagsledamöterna Margareta Cederfelt och Lorena Delgado Varas.
Lunch hos Ärkebiskopen
Sverige påverkar utvecklingen i Colombia på flera olika sätt – genom diplomati och stöd till fredsprocessen och genom bistånd, men också genom omfattande handelsrelationer och investeringar av svenska företag. Därför var en lunch i Ärkebiskopsgården i Uppsala en viktig punkt på agendan. Genom att bjuda in nyckelpersoner från bland annat näringslivet, UD och Sida lyckades Ärkebiskop Antje Jackelén skapa ett tryggt utrymme där pristagarna fick möjlighet att dela sina berättelser och budskap direkt med personer som genom sina nätverk och sammanhang kan påverka olika makthavare i Colombia. Samtalen resulterade i flera konkreta uppföljningspunkter där deltagarna utifrån sina olika roller kommer att stödja människorättsförsvararnas arbete och implementeringen av den viktiga fredsprocessen i Colombia
Under resan till Europa besöktes också Berlin och Genève, där pristagarna besökte FN:s särskilda rapportör för situationen för människorättsförsvarare, arbetsgruppen för den särskilda rapportören för företag och mänskliga rättigheter, Norges och Schweiz FN-representanter samt Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd och ACT-alliansen.
Människorättspriset och besöket i Sverige i maj är ett bra exempel på hur Act Svenska kyrkan vill bedriva ett människorättsbaserat utvecklings- och påverkansarbete: först och främst stärker, stödjer och skyddar vi människors lokala arbete för att förbättra sin situation. Men vi kan också ge gräsrotsorganisationer och civilsamhällesorganisationer tillträde till internationella plattformar och en möjlighet att påverka beslutsfattare och utkräva ansvar.
Internationell kampanj för fred i Colombia
Just nu deltar Act Svenska kyrkan i Alerta Paz Colombia, en internationell kampanj för att uppmärksamma att fredsprocessen bara har börjat, och att det inte räcker med att underteckna avtal. De måste också efterlevas. Sprid gärna i dina sociala medier! Stöd de människor som varje dag riskerar sitt liv, för ett fredligt Colombia och för allas rätt till ett värdigt liv. Vi lever alla under samma himmel. Var med och påverka du med!
Mottagarna av Diakonias och Svenska kyrkans människorättspris 2018:
Årets människorättsförsvare: Germán Graciano Posso från Fredsbyn San José de Apartadó är juridisk representant för Fredsbyn San José de Apartadó (Comunidad de Paz de San Jose de Apartado) och har, trots ständiga hot lyckats fortsätta att organisera och mobilisera över 500 personer i ett fredsprojekt för att utnämna sin by som en fredad zon, utan väpnad närvaro. Fredsprojektet påbörjades för 20 år sedan när den väpnade konflikten var som värst.
Årets kollektiva insats: Den lokala afrocolombianska myndigheten i Alto Mira och Frontera (Junta de Gobierno de la Comunidad Negra/Afrodescendiente de Alto Mira y Frontera) arbetar hårt för att försvara människors rättigheter och rätten att leva ett liv utan våld i den våldsutsatta regionen Tumaco, Nariño. Myndigheten har även arbetat hårt för att stoppa produktionen av droger i regionen och skapa nya, lagliga inkomstalternativ. Styrelseordföranden Dolly Stela Valencia representerade den lokala myndigheten under påverkansresan till Europa i maj 2019.
Årets organisation: Rörelsen Movimiento Rios Vivos (levande floder) Antioquia arbetar för miljörelaterade rättigheter och mot det storskaliga vattenkraftsdammsprojektet Hidroituango. Deras huvudfråga är att Hidroituangoprojektet ska avvecklas . Rörelsen representerades av Genaro Graciano under påverkansresan till Europa under maj 2019.
Ett helt liv: Maria Ligia Chaverra är ledare för organisationen ”Zona Humanitaria las Camelias” (Humanitära zonen Las Carmelias) som liksom fredsbyn San José de Apartadó arbetar för en fredad zon utan väpnade aktörer. Hon tilldelades det prestigefyllda priset “Ett helt liv” för sin outtröttliga kamp för mänskliga rättigheter och för att sanningen om de många krigsbrott som begåtts ska komma fram. Flera invånare i hennes hemby har utsatts för hot, mord, sexuellt våld och försvinnanden. 70 procent av invånarna har tvingats fly i massiva tvångsförflyttningar som gjort att många ännu lever som internflyktingar. Maria Ligia kunde av hälsoskäl tyvärr inte vara med under påverkansresan till Europa under maj 2019.
Verdiana Garcia, programsamordnare Colombia
Eva Ekelund, policychef
Lämna ett svar