Costa Rica tillåter som första land i Centralamerika hbtq-personer att gifta sig. Act Svenska kyrkans partner, ILCO, tog som första kyrka ställning för hbtq-personers rättigheter. De har ihärdigt jobbat för denna förändring, trots andra religiösa aktörers motstånd.
– Vi firar en fantastisk händelse! Det här är en fråga om rättvisa och för oss som kyrka handlar det också om att evangeliet blir levande i dessa äktenskap. Det säger Gilberto Quesada Mora, präst och ledare för den lutherska kyrkan i Costa Rica (ILCO) om den lag om samkönade äktenskap som den 26 maj 2020 trädde i kraft i landet. Costa Rica blir därmed det första landet i Centralamerika som stiftar en lag som garanterar samma rättigheter för homosexuella par som för heterosexuella.
Vägen dit har varit både lång och svår. Diskrimineringen av hbtq-personer i Costa Rica har varit omfattade och har också ofta underblåsts med hjälp av teologiska argument Konservativa krafter i samhället försökte 2010 driva fram en folkomröstning i frågan om samkönade äktenskap för att förhindra en förändring i landets lagar för lång tid framöver. Folkomröstningen stoppades av Konstitutionsdomstolen bara några månader innan den skulle ägt rum med argumentet att folkomröstningar inte får användas för att begränsa minoriteters rättigheter.
Motståndet mot könsneutrala äktenskap är fortfarande massivt i detta mycket konservativa land beträffande könsroller och olika socialetiska frågor. Nu återstår att se om denna juridiska förändring kanske också kan leda till en social förändring i landet. I så fall är kyrkornas ställningstagande avgörande.
Den lutherska kyrkan ILCO:s engagemang
ILCO har utmärkt sig genom att vara den första kyrkan i landet och i regionen som tagit ställning för hbtq-personers rättigheter. Att ILCO kommit att arbeta med detta i samarbete med hbtq-rörelsen i landet ligger helt i linje med denna kyrkas identitet och självförståelse. När kyrkan bildades 1988 så var det utifrån att man upplevde sig kallade att vara kyrka tillsammans med de mest marginaliserade och utanförställda. Jesu ord i Nasarets synagoga om evangelium som ”ett glädjebud till de fattiga, befrielse för de fångna, syn för de blinda och för att ge de förtryckta frihet” har varit vägledande när man i ILCO fattat beslut om kyrkans inriktning och arbete. Det kom till en början att handla om landets urbefolkningar, de nicaraguanska migranterna, arbetare på bananplantagerna samt kvinnor och barn i fattigaste områdena av huvudstaden San José. Kampen för mänskliga rättigheter har allt sedan kyrkans grundande betraktats som en självklar del av vad det kristna budskapet handlar om.
Redan 2005 startades i ILCO ett arbete för att möta den utsatthet och diskriminering som drabbar personer som diagnostiserats med HIV. Ur detta arbete kom en ny gemenskap att växa fram. Det var människor med erfarenhet av exkludering och förtryck på grund av sexuell läggning eller könsidentitet som här hittade sitt andliga hem. Här fick de tillbaka sin fråntagna värdighet att få fira nattvarden, och ur deras gemenskap växte en ny församling av människor från olika stadsdelar och organisationer som förenades i bön och arbete för att motverka fördomar och exkludering i alla former.
En nära relation till Svenska kyrkan
Svenska kyrkan har allt sedan ILCO:s grundande varit en viktig samarbetspartner. Många av de projekt som bedrivits för att försvara mänskliga rättigheter har finansierats med hjälp av Act Svenska kyrkan och har också under åren haft ett antal utsända medarbetare i ILCO.
Sedan år 2010 har ILCO och Svenska kyrkan arbetat aktivt med sin kyrkorelation genom ett särskilt samverkansdokument och enligt en plan för att dela erfarenheter. Denna nära relation är kanske unik som exempel på hur en stor gammal kyrka och en ung liten kyrka kan samarbeta för att främja varandras kyrkoliv och utöva ett påverkansarbete i världen. Att Svenska kyrkan varit viktig för ILCO vad gäller frågor kring hbtq -personers rättigheter blev tydligt i det brev som ILCOs ledning skrev till Svenska kyrkan med anledning av det beslut som fattades 2005 av Svenska kyrkan gällande välsignande av partnerskap.
”Vi vill gratulera Svenska kyrkan till det profetiska mod ni visar genom detta beslut att välsigna samkönade partnerskap. /–/ Det steg ni har tagit inspirerar oss att fortsätta processen av både känsliggörande och reflektion för att också vi inom en snar framtid ska kunna fatta ett liknande beslut./—/ Ert ställningstagande hjälper till att tydliggöra kyrkans uppdrag, att bekämpa förtryck, diskriminering och exkludering i vilka former de än visar sig, och att ständigt tolka och leva evangeliet på ett integrerat och kontextuellt sätt. /–/ Vi vill säga tack för ett beslut som så tydligt är ett hoppets tecken för kyrkans uppdrag att vara trogen Jesu Kristi evangelium”.
En ny kyrklig välsignelse
ILCO har i Costa Rica kommit att bli en erkänt viktig kraft i kampen för hbtq-personers rättigheter. Att bli en del av denna kamp har inneburit både motstånd och motgångar men till sist också framgång. ILCO skulle ha fått motta en särskild hedersbetygelse av hbtq-rörelsen i landet i samband med vårens Pride-parad. Paraden fick tyvärr ställas in med anledning av covid- 19 pandemin men man har istället firat virtuellt. ILCO som alltid har kallat sig ”En kyrka utan väggar” är nu den enda kyrkan i Costa Rica som står med öppna dörrar för att ge en kyrklig välsignelse över de samkönade par som ingår äktenskap. Eftersom man inte har civil vigselrätt är det en kyrklig välsignelse man kan ge. Detta har man redan gjort sen tidigare som en del av själavården i avsaknad av en laglig vigsel. Idag kan man ge kyrkans välsignelse som bekräftelse på ett äktenskap som är fullständigt i både samhällets och Guds ögon.
Anders Lindow
Kyrkoherde i Vislanda-Blädinge församling
Regional representant för Svenska kyrkan i Centralamerika åren 2009-2011
ILCO har ett samarbetsavtal (letter of understanding) med Svenska kyrkan på nationell nivå.
Växjö stift och ILCO är vänstift.
Lämna ett svar