I Sydafrika diskuteras frågan om allmän basinkomst intensivt. De tillfälliga covidstöden som införts under 2020 skulle kunna utvecklas till en basinkomst, men regeringspartiet är splittrat.
Redan 2002 föreslog en statlig utredning att en allmän basinkomst, basic income grant, skulle införas i Sydafrika. Basinkomst innebär att alla invånare i ett land regelbundet får en summa pengar från myndigheterna, utan motprestation.
En rad folkrörelser, däribland flera trosbaserade organisationer och nätverk, har bedrivit en kampanj för förslaget, och det diskuteras sedan flera år i NEDLAC, regeringens organ för samråd med fackföreningar, företag och civilsamhälle. Motståndet mot att ge arbetsföra människor bidrag har hela tiden varit starkt, och förslaget har ännu inte blivit verklighet.
Isobel Frye arbetar vid organisationen SPII, en samarbetspartner till Act Svenska kyrkan. SPII har drivit förslaget om basinkomst i Sydafrika under lång och menar att de huvudsakliga argumenten
- Det vore det snabbaste sättet att täppa till det största hålet i landets sociala skyddsnät – före covidkrisen saknade arbetslösa personer mellan 18 och 59 all tillgång till socialt stöd.
- Sydafrikas konstitution anger tydligt att alla medborgare har rätt till social trygghet.
- En basinkomst skulle bidra till ökad jämlikhet. Sydafrika är idag ett av världens allra mest ojämlika länder.
- En basinkomst skulle leda till inkluderande ekonomisk tillväxt, eftersom den skulle stimulera en bred efterfrågan i ekonomin. De dynamiska effekterna av stödet skulle därigenom minska kostnaderna för reformen.
- Försök med basinkomst på en rad platser i världen visar att de inte uppmuntrar lättja, utan i ställer leder till att människor arbetar mer.
Den akuta situationen under covidkrisen har gjort att förslaget om basinkomst ses som realistisk och nödvändigt av fler aktörer. Den 14 juli meddelade Socialminister Lindiwe Zulu att en allmän basinkomst kommer att införas under sex månader från oktober. Den ska omfatta ca 33 miljoner personer, dvs alla mellan 18 och 59 år (övriga invånare har möjlighet att få barnbidrag eller pension). Förslaget välkomnas av en lång rad civilsamhällesorganisationer, däribland SPII.
Två veckor senare meddelar Zulu att basinkomsten inte kommer att införas förrän i mars. Allt tyder på att det nu pågår en kamp inom ANC, och det är oklart om förslaget kommer att bli verklighet.
Frågan diskuteras nu intensivt i landet, se exempelvis debattartiklar från civilsamhället och fackföreningarna. En namninsamling för basinkomst omfattar för närvarande drygt 270 000 namnunderskrifter.
Läs i en annan blogg om hur den internationella diskussionen om basinkomst har utvecklats under 2020.
Lämna ett svar