Härom dagen kom en rapport från Sida som utgör ett viktigt steg i regeringens pågående förändring biståndet till civilsamhällets organisationer. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén kommenterar.
Det är en gammal sanning att små bidrag kan göra stor skillnad när de hamnar i rätt händer. Jordbrukare får kunskap om hållbara och klimatanpassade odlingsmetoder, självhjälpsgrupper får stöd i sitt arbete mot könsrelaterat våld, modiga organisationer får stöd i sitt arbete för fred och mänskliga rättigheter. Det är just den typen av småskaligt bistånd som civilsamhället arbetar med, och det är sannolikt därför som biståndet som går genom svenska frivilligorganisationer har högst förtroende hos den svenska allmänheten.
Mer än pengar
Svenska organisationers samarbete med lokala partner handlar om så mycket mer än att förmedla pengar: dela erfarenheter och kunskaper, koppla ihop partnerorganisationerna med andra aktörer, och tillsammans med dem vidareutveckla arbetsmetoder och genomföra påverkansarbete.
I ett bredare perspektiv är de svenska civilsamhällesorganisationerna som arbetar med bistånd också en viktig del av det ”Team Sweden” som regeringen pratar om, där svenska aktörer tillsammans arbetar för demokrati, fri- och rättigheter, jämställdhet och minskad fattigdom.
Småskaligt bistånd av den typ som civilsamhället arbetar med skulle vara arbetskrävande att hantera för en myndighet. Det bekräftar Sidas svar på UD:s fråga om vad som skulle krävas för att Sida skulle kunna ta över de svenska civilsamhällesorganisationernas uppgifter: mer än 400 nya handläggare, plus ökade kostnader för IT, personalstöd och andra stödfunktioner. Det är ingen vågad gissning att det inte blir så. I praktiken avfärdade Sida regeringens huvudalternativ redan den 15 mars när de inte bara meddelade att de kommer att säga upp alla avtal, utan också aviserade möjligheten att inkomma med nya ansökningar. Nu behöver diskussionen handla om hur det nya systemet ska se ut.
Stort engagemang
Vi vet att det finns många människor runtom i Sverige som är engagerade i den frågan, inte minst inom Svenska kyrkan. Interna webinarier om hur de kommande förändringarna kan påverkar Act Svenska kyrkans arbete har lockat många deltagare, och flera stift har haft egna lokala mötesplatser om detta.
Sida ger i sin redovisning i huvudsak en rättvisande bild av vad det är som civilsamhällesorganisationerna gör idag förutom att hantera pengar, och som Sida inte kan göra. För Act Svenska kyrkans del handlar det bland annat om att tillsammans med progressiva religiösa aktörer i den världsvida kyrkan utmana religiösa argument mot kvinnors rättigheter och stärka kvinnors ställning i kyrka och samhälle. Ofta är det lokala trosbaserade aktörer som finns på plats före, under och efter en katastrof och som snabbt kan ställa om långsiktiga utvecklingsinsatser för att möta humanitära behov.
Sida påpekar att det särskilt i länder med ett begränsat demokratiskt utrymme gör stor skillnad om lokala organisationer får stöd och samarbetar med CSO eller direkt från en statlig aktör. Detta är en avgörande punkt. Om Sida tog över Act Svenska kyrkans arbete, skulle många av våra partner som arbetar med känsliga frågor kring civilsamhällets utrymme, jämställdhet, mänskliga rättigheter och mot repression och våldsbejakande extremism inte kunna få stöd.
Lokalt ägarskap
Sidas påstående att direktavtal med Sida är ett sätt att stärka det lokala ägarskapet är viktigt men behöver nyanseras. Lokalt ägarskap är en av Act Svenska kyrkans starkaste prioriteringar, och vi samverkar med partner för att öka deras tillgång till finansiering direkt från olika institutionella finansiärer. Men det kan behövas en övergångsperiod med gradvis övergång till direktfinansiering av lokala partner. En omedelbar övergång skulle leda till att många lokala partner inte får någon finansiering alls, på grund av komplexa rapporteringskrav från givare.
Påståendet att kompetens och mångfald på Sida skulle öka om de tar över CSO-biståndet stämmer säkert. Men med det kommer också en risk för att kompetensen i andra delar av det svenska samhället skulle försvagas. Ökad kompetens på Sida är bra, men kan inte ersätta behovet av kompetens i andra delar av samhället. Kunskap om religion och trosbaserade aktörer är ett exempel. Tillsammans med andra trosbaserade aktörer har vi bidragit till att stärka Sidas kompetens i frågor om religion, religiösa aktörer och religions- och övertygelsefrihet. Vi vill gärna fortsätta som dialogpartner i detta. Men mer religiös kompetens hos Sida kan inte ersätta de trosbaserade aktörernas unika roll och långsiktiga relationer med andra trossamfund.
Vi som arbetar med bistånd är vana vid snabbt förändrade förutsättningar. Det ligger i vårt uppdrag att alltid söka lösningar som är så bra som möjligt för de människor och organisationer vi stödjer. Vi vet också att vi har ett oerhört starkt engagemang och stöd från hela Svenska kyrkan, våra församlingar och alla våra givare. Det är viktigare än någonsin! Tillsammans kommer vi fortsätta vårt arbete – med mod, hopp och medmänsklighet.
Text: Erik Lysén
Lämna ett svar