Den 10 februari, tre år efter militärkuppen, tillkännagav juntan i Myanmar en ny lag om obligatorisk militärtjänstgöring. Nu larmar Act Svenska kyrkans samarbetspartner i Myanmar om att unga flyr landet i ett desperat försöka att undvika att bli del av den armé som krigar mot den egna befolkningen. Act Svenska kyrkans programsamordnare för Asien, Laura Jensen, är på plats i Bangkok och möter Matthew Smith, från partnerorganisationen Fortify Rights, som vittnar om situationen.
Lagen innebär att alla män i åldern 18-35 och alla kvinnor i ålder 18-27, med omedelbar verkan kan bli inkallade till militären mitt under intensivt inbördeskrig.
-På ett sätt är den nya lagen ett kvitto på den svaghet och det nederlag som militären står inför. Men det mänskliga priset är högt. Jag har redan sett hur människor gömmer sig, flyr eller planerar för att fly, säger Matthew Smith, från Act Svenska kyrkans partner Fortify Rights.
Att militären är försvagad beror inte endast på att soldater förlorats i strid, utan också på att allt fler soldater hoppar av och flyr landet. Det inger hopp att det även internt verkar finnas motstånd mot militärens agerande, men samtidigt för det tankarna till om det är ett eskalerande i brutalitet som driver de egna soldaterna att fly. Inkallelsen kommer troligen ske först efter det burmesiska nyårsfirandet, som infaller nu i mitten av april. Enligt FN:s särskilda rapportör för Myanmar, Tom Andrews, har armén meddelat att därefter ska 5000 personer rekryteras varje månad. Situationen för landets unga kommer alltså snart bli mycket värre. Militären har redan upprättat listor över de personer som kan komma att rekryteras och gått ut med uppgifter om i vilka områden de kommer att börja. Den som blir rekryterad tvingas delta i militärens illdåd och riskerar samtidigt att användas som en mänsklig sköld.
-Vi är tveksamma till att ens kalla detta för en lag, eftersom militärregimen i sig är illegitim och kriminell. Vi anser mer att detta faller under tvångsarbete, eller till och med människohandel under vissa jurisdiktioner. Det här är en del i vad vi anser en utbredd och systematisk attack på den civila befolkningen, säger Matthew Smith.
Partnerorganisationers fortsatta kamp
Alla Act Svenska kyrkans partnerorganisationer i Myanmar, rapporterar nu om den starka oro som sprider sig bland befolkningen och lokalanställda efter tillkännagivandet av tvångsrekryteringen. De uppger att den starkt påverkat den psykiska hälsan och riskerar redan mycket utsatta familjers försörjningsmöjligheter. För att undvika att bli rekryterade har människor betalat höga summor pengar för att tas bort från militärens ”lista”. Andra planerar flyktvägar för sig själva eller för sina barn. Det finns också de som tar sig till de områden där militären förlorat styret. Ingen av dessa åtgärder är riskfria. Situationen är allvarlig, förändras snabbt och innebär stora risker och utmaningar för Act Svenska kyrkans partnerorganisationer. De meddelar oss att de tvingas planera för stora förändringar av verksamheten, om organisationen förlorar alla anställda i de aktuella åldrarna. Act Svenska kyrkan fortsätter stödet till våra partner och vårt gemensamma arbete för människor på flykt, utbildning för barn i flyktingläger och förbättrade försörjningsmöjligheter för utsatta människor i Myanmar. Vi ser med vilket mod och kraft som våra partner fortsätter sitt arbete för att stödja den mycket utsatta befolkningen, varje dag med fara för sina egna liv.
Rohingyer dubbelbestraffas
Den humanitära situationen i Myanmar är alarmerande. Idag är nästan en tredjedel av landets befolkning i behov av humanitärt stöd. Allra mest utsatt är den muslimska gruppen rohingyer i kustregionen Rakhine, granne med Bangladesh. Cirka en miljon rohingyer har flytt till Bangladesh och många av dem som är kvar hålls i flyktingläger eftersom de inte tillerkänns medborgarskap. I lägren har de ingen möjlighet att fly undan bomber från luften när militären drabbar samman med oppositionsarméerna.
Act Svenska kyrkans partner i Rakhine vittnar till oss om att rohingyer tvångsrekryteras av militären, i utbyte mot ID-handlingar och pengar, för att sedan användas som mänskliga sköldar i fronten mot den egna befolkningen. Det här skulle utgöra krigsbrott och det internationella samfundet får inte låta detta gå obemärkt förbi. Act Svenska kyrkan och Fortify Rights, stödjer det lokala civilsamhällets krav på att militärjuntan måste ställas till svars.
-Den nya ”lagen” är ett resultat av militärens straffrihet, de ser inga gränser på vad de kan göra eftersom de aldrig ställts till svars eller fått ta konsekvenser för sitt handlande. Det vore betydelsefullt om en grupp av Internationella brottmålsdomstolens medlemsstater kunde hänskjuta enligt artikel 14 [i Romstadgan], det skulle kanske räcka för att mildra situationen. Inte bara när det gäller massövergreppen utan också för effekterna av den nya lagen, säger Matthew Smith, Fortify Rights.
FN:s särskilda rapportör Tom Andrews besökte nyligen Sverige. Han uppmanade också Sveriges regering att agera för att ställa militärjuntan till svar, i Internationella brottsmålsdomstolen.
Sverige bör agera för att ställa militärjuntan till svars
Efter mitt möte med Matthew i Bangkok och efter att ha tagit del av de samstämmiga rapporterna från våra partner i Myanmar, är det tydligt. Situationen för befolkningen i Myanmar som länge varit ohållbar riskerar nu att eskalera ytterligare. Det är svårt att ta in vilken fruktansvärd verklighet Myanmars befolkning står inför, men att den starkt påverkar den psykiska hälsan finns det inga tvivel om. Militärjuntans brutalitet måste få ett stopp, och det omedelbart. Act Svenska kyrkan kommer fortsatt bevaka situationen för unga i Myanmar och stödja de ansträngningar våra partners gör för att den ordinarie verksamheten ska fortgå.
Du som har en röst i maktens korridorer, eller du som kan nå någon med en röst i maktens korridorer: vi måste fortsätta bevaka situationen i Myanmar, stödja civilsamhällets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter, leverera humanitärt stöd och vässa sanktionerna för att hindra militärjuntan att få tillgång till pengar och vapen. Men nu krävs även ett agerande för ansvarsutkrävande. Militären kommer att fortsätta med sitt brutala våld mot befolkningen så länge som straffrihet är normen och konsekvenser av handlingarna uteblir.
Det är dags att Sverige tar Fortify Rights uppmaning på allvar, att hänskjuta enligt artikel 14 i Romstadgan är faktiskt något vi kan göra. Den röst och trovärdighet som Sverige har inom det internationella samfundet måste användas nu, och det är bråttom.
Text: Laura Jensen, programsamordnare Asien
Vidare läsning:
- Sverige uppmanas ta ledande roll i Myanmar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
- Krav på värnplikt sprider panik bland unga i Myanmar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
- https://www.fortifyrights.org/mya-inv-2023-12-04/
- UN rights expert urges global action to halt Myanmar junta atrocities | UN News
- edition.cnn.com/2024/03/28/world/video/myanmars-military-junta-desperately-using-brutal-measures-to-remain-in-power