Efter ett möte med aborträttsrörelsen kom en kvinna fram till mig och berättade att hon var troende, och hon stod upp för aborträtten. Sedan sa hon att hon därför inte kände att hon hörde hemma någonstans, varken i kyrkan eller i den feministiska rörelsen – Fiona Bloomer, redaktör och författare till antologin.
Detta samtal överrumplande den nordirländska författaren och blev startskotten för en hennes intresse för att efterforska frågan om abort och religion mer på djupet. Det resulterade i boken ”Reimagining Faith and Abortion – a Global Perspective” som lanserades för en svensk publik den 3 december i Stockholm.
Lanseringen anordnades av Act Svenska kyrkan och RFSU och på plats var aktörer som arbetar med jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige eller internationellt.
Boken handlar om abort och religion i en global kontext och samlar praktiker, teologer och genusforskare som arbetat med frågan utifrån olika teologiska perspektiv inom kristendomen, judendomen, islam och andra religioner. Med exempel från Argentina, Malaysia, Malawi, Nordirland, Irland, Sydafrika, Sverige, Sri Lanka och USA visar boken hur olika personer, organisationer och institutioner har arbetat med reproduktiv rättvisa och aborträttigheter i religiösa kontexter. Boken nyanserar bilden av att religion alltid är mot abort och visar att religion både kan vara ett hinder och ett verktyg för jämställdhet, SRHR och aborträtten.
Boken syftar till att lyfta fram perspektiv som inte ofta hörs eller har glömts bort. I en tid av starkt globalt motstånd mot SRHR och abort, ofta med religiösa inslag, är det viktigt att visa att det finns en mångfald av religiösa tolkningar. Att utforska tro och abort på detta sätt är enligt författarna ett relativt ouppmärksammat forskningsområde.
Författarna visar att det finns religiösa aktörer som står upp för aborträtten utifrån religiösa motiv, men deras röster drunknar ofta i bruset. De motarbetas aktivt och riskerar hot och trakasserier. Flera av de som medverkar i boken lever i utsatthet och blir motarbetade i sina egna sammanhang, samtidigt som man står utan stöd från till exempel sekulära feministiska rörelser. En röd tråd genom boken är hur principerna om reproduktiv rättvisa, (Tid för reproduktiv rättvisa ) välkomnas och används av vissa religiösa aktörer som ett sätt att utforska skärningspunkterna mellan tro och abort.
Boken lyfter fram både nutida och mindre kända historiska perspektiv. Ett exempel som lyfts fram i boken är det rikstäckande amerikanska nätverket av över 2000 präster och diakoner, som mellan 1967-1973 hjälpte kvinnor med information om och tillgång till säker abort, i en tid när många kvinnor dog av osäkra aborter i USA.
Under lanseringen lyftes bland annat hur religiösa aktörer relaterar till sin tro i arbetet de gör för reproduktiv rättvisa. De talade om den buddhistiska författaren som undersöker hur kultur politik och religion påverkar aborträttigheterna i Sri Lanka, och om författaren från Malaysia som använder muslimska feministiska perspektiv i sitt arbete för jämställdhet i en konservativa religiös miljö. Act Svenska kyrkans medarbetare Charlene Van Der Walt, talade om hur man skapar utrymmen för komplexa frågor och marginaliserade perspektiv och metoder för att reflektera om abortfrågan som kan användas i teologisk utbildning i globala syd. Emilie Weiderud, också medarbetare på Act Svenska kyrkan, berättade om Svenska kyrkans vägledning, för de inom kyrkan som möter personer som överväger eller har genomgått abort. Riktlinjerna, från 2003, är framtagna för att på ett öppet och förutsättningslöst sätt möta människor och utforskar vilken roll en kyrka alls kan ta, när man samtidigt har självmedvetenheten om sin tunga historiska belastning och skuld, som tidigare ”väktare av strikt sexualetik och kvinnans underordning”, som riktlinjerna själva uttryckte.
Avslutningsvis så betonade panelen att det finns många religiösa perspektiv på abort och uppmuntrade de som inte är vana vid religiösa miljöer att öka sin religiösa läskunnighet och komma över sin beröringsskräck, exempelvis genom att läsa boken. De påminde också om att det finns allierade i dessa frågor i alla sammanhang, men som kanske arbetar utifrån andra infallsvinklar och med annat språk.
Fakta:
Boken är en antologi sammanställd av redaktörerna Fiona Bloomer och Kellie Turtle från Ulster University, med medförfattare Selina Palm, Charlene van der Walt, Emilie Weiderud, Syarifatul Adibah, Brian Ligomeka, María de los Ángeles Roberto, Dakshitha Wickremarathne, Rabbi Danya Ruttenberg och Nóirín MacNamara. Boken är utgiven av Bristol Policy Press. Boken finns här: Policy Press | Reimagining Faith and Abortion – A Global Perspective, Edited by Fiona Bloomer and Kellie Turtle
Lämna ett svar