Till innehåll på sidan
Sofie Grundin

Det humanitära året 2018

Om humanitära kriser vore linjära så skulle en katastrof först inträffa, sedan skulle en hjälpinsats kickas igång och inom en överskådlig tid senare skulle den avslutas för att det inte längre finns en krissituation. Men katastrofer idag är inte linjära, istället upprepas de och konflikter och katastrofer pågår längre, blir alltmer komplexa och drabbar fler människor. Det kräver att vi förändrar vårt arbetssätt, för i den bästa av världar så ska inte människor behöva träffa humanitära arbetare år efter år.

Omkring 135 miljoner människor förväntas behöva humanitär nödhjälp under 2018. Världen har ett kollektivt ansvar att svara mot dessa behov om landet i fråga inte har möjlighet eller vilja att ge humanitärt stöd. Svenska kyrkans internationella arbete fokuserar på att sätta människor i centrum för sin egen respons och stärka lokala humanitära aktörer. På så vis blir humanitära insatser snabbare och mer effektiva. Det finns däremot grundorsaker till humanitära kriser, såsom väpnade konflikter, som lokalsamhällen inte rår på. I dessa fall arbetar Svenska kyrkan med att utkräva ansvar av de som har en såväl juridisk som moralisk skyldighet att förändra och skydda. Vi kopplar därför våra partners röster till globala skyldighetsbärare när så är möjligt.

FN:s organ för humanitär koordinering siar att konflikter troligtvis kommer vara den största orsaken till de humanitära behov som kommer uppstå under 2018, men även att naturkatastrofer kommer ge upphov till akut behov av nödhjälp. Under det gånga året har vi sett en kombination av både konflikter och naturkatastrofer i en och samma kontext som gemensamt trissar upp behoven än mer, det är tyvärr inte ovanligt och kommer att fortsätta vara så även under 2018. Samtidigt utsätts humanitära arbetare oftare för väpnade attacker. Det gör att organisationer får allt svårare att nå de som är i störst behov av humanitärt stöd. När dessa rader skrivs så attackeras Rädda Barnens kontor i Jalalabad.

Under 2018 förväntas säkerhetssituationen försämras i bland annat Afghanistan, DRC, Somalia och Syrien. Det är sannolikt att det kommer finnas ett ökat behov av att skydda civilbefolkningar från våld och angrepp under 2018, framförallt i Irak, Sydsudan, Sudan och folkgruppen Rohinyas. Långvarigt våld och naturkatastrofer kommer att fortsätta tvinga människor från sina hem och omöjliggöra människors tillgång till mat och försörjningsmöjligheter.
Brist på mat i kontexter som nordöstra Nigeria, Somalia, Sydsudan, Etiopien och Jemen kommer troligtvis att försämras under det kommande året. I vissa områden kan det komma att leda till svält om situationen inte stoppas i tid. Brist på tillgång till vatten och hälsovård kommer utgöra utbredda humanitära behov som kan leda till utbrott av kolera i länder som Kongo, DRC, Nigeria och Jemen. Svenska kyrkans internationella arbete agerar redan humanitärt i flera av dessa kontexter.

Svenska kyrkan och DanChurchAid har intervjuat över 2000 människor som överlevt humanitära kriser. Oavsett kontext har de alla uttryckt att det största bidraget till deras direkta överlevnad kommer från det som de själva gör för att skydda sig och sina familjer. Under 2018, om det humanitära året blir som förutspått så kommer det att finnas ett extra stort behov av att stötta lokalsamhällen, lyssna in deras behov och låta dem visa vägen mot överlevnad och trygghet.
För att det ska kunna ske behövs:
– Att hela lokalsamhällen inkluderas i implementeringen av humanitära projekt.
– Att mer finansiering går direkt till lokala och nationella aktörer.
– Att humanitära insatser inte bidrar till stress hos människorna och att aktiviteter implementeras som bidrar till människors kollektiva välmående.
– Ett större fokus på kontantinsatser som möjliggörande av skyddsinsatser.

Om en månad är jag tillbaka i samma by där denna bloggtext inleddes. Då kommer en av flickorna som jag lärt känna att ha gått från mellanstadiet till högstadiet. Förhoppningsvis blir detta sista gången vi ses under dessa omständigheter.

/Sofie Grundin,
Humanitär Policyrådgivare
Svenska kyrkans internationella arbete

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.