Till innehåll på sidan
Sofie Grundin

Kvinnor är nyckelaktörer under lokalt ledda insatser

Action Aid skriver i Omvärlden att kvinnors röster behöver säkerställas i de diskussioner som förs på hög nivå om hur det humanitära systemet bör förändras – mer erkännande och makt åt lokala organisationer. Vi vill påpeka att den så kallade lokaliseringsagenda inte bara diskuteras på hög nivå. Den pågår i praktiken med eller utan stöd från det internationella samfundet, och vi kan bekräfta att mer lokalt ansvar kan bidra till att kvinnor får mer inflytande.

Svenska kyrkan har sedan 2009 genom forskningsprojektet Local2Global Protection studerat hur människor i praktiken skyddar sig och sina samhällen vid humanitära kriser – och hur de ser på hjälpinsatser utifrån. Idén har varit att föra ut lärdomarna till både den internationella diskussionen om humanitärt arbete och till vårt eget praktiska arbete.

Efter att ha intervjuat mer än 2000 människor som överlevt humanitära kriser så ser vi att kvinnor har en särskilt betydande roll för inte bara sina familjers utan även sina lokalsamhällens överlevnad. Detta kan vi även bekräfta genom det pilotprojekt som vi bedrivit i Palestina sedan 2015, där framförallt kvinnor tagit ledande roller i sina lokalsamhällen.

Tillsammans med lokal partner och L2GP har vi arbetat med lokalt ledda skyddsgrupper som består av volontärer från lokalsamhället. Skyddsgrupperna har gjort egna behovsbedömningar, röstat och prioriterat vilka risker som är viktigast och vad som kan göras för att minska riskerna. De har sedan sökt om kontantbaserat stöd till aktiviteterna från den nationella organisationen EJ-YMCA, genomfört dem och haft ansvar för att hantera pengarna. Särskilda grupper har haft ansvar för att kontrollera hanteringen av pengar.

Vi kan idag se att kvinnor haft en framträdande roll i de lokalt ledda skyddsgrupperna, och också exempel på enskilda kvinnor som gått vidare och blivit invalda i lokala politiska församlingar.

Men att gå från att många kvinnor finns med i grupperna till att deras röster får höras och de får verkligt inflytande är en process som tar tid. I början gick många hem och frågade sina män om vad de skulle rösta på, istället för att fatta egna beslut. Vi har sett att detta arbetssätt även lagt grunden för en initial attitydförändring hos män.

Vår slutsats är att ökad makt på lokal nivå också ger (”kan ge”) kvinnor mer makt. Men det är en process som tar tid. Ofta handlar det om att synliggöra det kvinnliga ledarskap som redan finns.

Läs Svenska kyrkans och Local 2 Global Protection’s senaste publikation om lärdomar från att arbeta med lokalt ledda projekt i Palestina här.

/Else Berglund

Humanitär Chef

Svenska kyrkans internationella arbete

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.