Till innehåll på sidan
svksod

Hiv och hunger

Global Fund (GFATM) är den globalt viktigaste och största multilaterala aktören för global hälsa. Global Fund bidrar idag till preventions- och behandlingsprogram för hiv i 146 länder och tar sin utgångspunkt i att arbeta för de mest fattiga, utsatta och marginaliserade i hivepidemin. Var står Sverige idag i relation till Global Fund? Fram till 2010 bidrog vi. Bidrar vi idag? Varför finns ingen information att tillgå från 2011?  Det krävs politisk uthållighet och vilja kring finansieringen av behandling av hiv – har Sverige tappat den?

Varför skulle detta vara viktigt? En avgörande orsak är att hiv bidrar till hunger i världen och hunger bidrar till hiv. Hiv orsakar jordbrukskriser och matkriser både på hushållsnivå och på nationell nivå.  Situationen är så allvarlig att hiv på en övergripande nationell nivå bidragit till ett kroniskt matunderskott i länderna i södra Afrika. Epidemin är den största orsaken bakom matbristen och hiv är enligt FN i sig självt det största hotet mot människa och samhälle i regionen. Hivepidemin förstör decennier av utveckling, fördröjer ekonomisk tillväxt och fördjupar fattigdom.

En hivpositiv människa utvecklar aids snabbare om hon är undernärd. Näringsriktig mat är nödvändig för att upprätthålla människans immunsystem, men också för att förbättra kroppens svar på bromsmedicinerna och sakta ner sjukdomsförloppet. För att leva ett hälsosamt liv längre och för att bekämpa viruset behöver en vuxen med hiv 10-30 procent mer energi än vuxna som inte har hiv. Barn med hiv har behov av 50-100 procent mer energi än barn som inte har hiv. Matkostnaden ökar därför när någon i familjen har hiv. Det räcker inte med att en hivpositiv människa får tillgång till bromsmediciner – han eller hon måste också ha tillgång till mat. Detta är extra viktigt för gravida kvinnor och kvinnor som ammar. Om kvinnan är undernärd försämrar detta även barnets hälsa.

För att förbättra fattiga människors hälsa har Global Fund arbetat fram Debth2Health. Idén är att länders skulder kan avskrivas om de investerar motsvarande summa i nationella hälsoprogram.

Som kyrka bär vi ett stort ansvar i att som världsvid gemenskap arbeta för alla människors rätt till mat, både för att utrota hungern och för att bekämpa hivepidemin. Därför uppmanar vi Sveriges regering att ta fortsätta bidra ekonomiskt till Global Fund!

Gunilla Hallonsten, policychef Svenska kyrkan.

Läs gärna mer:

Svenska kyrkans arbete med hiv.

EAA om ”HIV and the Right to Food”. 

EAA om Global Fund.

Global Fund.

UNAIDS “Policy brief: HIV, security and nutrition”. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.