Till innehåll på sidan
Eva Palmqvist

Hög tid för kontroll av den internationella vapenhandeln

Varje dag dödas 2 000 människor runt om i världen på grund av väpnat våld. Ännu fler tvingas på flykt, våldtas och skadas, fysiskt och psykiskt. Vapen kommer ofta på avvägar och hamnar i fel händer, används för våldsbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter, underbygger genusbaserat våld och bidrar till fattigdom. Trots detta finns ännu ingen internationell reglering av vapenhandeln.

Det civila samhället och kyrkorna har länge krävt att den globala vapenhandeln ska kontrolleras med tydliga regler när vapenöverföringar får ske. Sedan 2006 pågår en FN-process med syfte att få till stånd ett bindande internationellt vapenhandelsavtal, det så kallade Arms Trade Treaty (ATT). Den 2 juli i år börjar förhandlingarna om ATT vid FN i New York.  Ett historiskt avtal som kan minska det mänskliga lidandet är äntligen i sikte. Samtidigt finns intressen som motarbetar ett starkt vapenhandelsavtal. Därför behövs fortsatta ansträngningar att sprida information och påverka beslutsfattare.

Tillsammans med över 60 kyrkor och organisationer i mer än 30 länder deltar Svenska kyrkan i Kyrkornas världsråds ekumeniska kampanj, med målet att få till stånd ett bärkraftigt ATT. Som en del av denna kampanj skrev Ärkebiskopen den 3 februari 2012 ett brev till den svenska regeringen för att uppmärksamma betydelsen av ett vapenhandelsavtal med brett humanitärt fokus. I september 2011 ställde sig Svenska kyrkans alla biskopar bakom en multireligiös deklaration till stöd för ett Arms Trade Treaty.

En månad innan världens regeringar samlas till förhandlingarna i New York deltog jag i ett arbetsmöte sammankallat av Kyrkornas världsråd. Under tre dagar möttes vi, representanter för kyrkor och civila samhället från fem kontinenter, i Kapstaden för att finslipa våra påverkansstrategier. Deltagarna kom från länder som drabbats hårt av konflikter och väpnat våld, såsom Sierra Leone, Sydafrika, Nigeria och Mexico, men också från vapenexporterande länder som Tyskland, Sverige och Norge. Det väpnade våldets verklighet, de starka ekonomiska drivkrafterna bakom vapenhandeln och den lilla människans utsatthet blev smärtsamt tydlig när vi delade våra berättelser och analyser. Engagemanget för ett avtal som kan reglera den okontrollerade och oansvariga handeln med vapen, var påtagligt närvarande.

Den sista dagen tog deltagarna med sig detta engagemang till Kapstadens gator och torg. Genom att dela ut bananer och information till förbipasserande stadsbor spreds budskapet att den internationella handeln med bananer är bättre reglerad än handeln med vapen; att det är hög tid för ett Arms Trade Treaty. ”Världens regeringar måste inse att vapenhandeln får konsekvenser för människor. Mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet måste försvaras i ett Arms Trade Treaty”, sa en av deltagarna, Sarah Gregory från Act for Peace i Australien.

Om en månad börjar FN-förhandlingarna i New York. Svenska kyrkan kommer att vara på plats. Tillsammans med andra kyrkor och organisationer i civila samhället kommer vi att fortsätta påverkansarbetet för ett bärkraftigt vapenhandelsavtal. Skriv på namninsamlingen du också och visa ditt stöd för ett avtal som världen så väl behöver!

Eva Palmqvist,

Policyhandläggare för fred och mänskliga rättigheter

 

 

© Eitan Stern

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.