I övermorgon startar högnivåsegmentet av FN:s Rio +20 möte men det är nu som utkomsten av mötet till stor del kommer att avgöras. Korridorerna i förhandlingskomplexet Riocentro myllrar av aktivitet och jag, som i vanliga fall är van vid klimatförhandlingar, måste anstränga mig för att få en bild av hur dessa extremt komplexa förhandlingar utvecklas.
Sanningen är att det är svårt att säga. Positiva tecken dyker upp men den stora förändringen, paradigmskiftet, som vi och många med oss söker efter, känns i dagsläget långt borta. Idag höll Brasilianska ordföranden en kort lägesrapportering och gav, åtminstone mig, intrycket av att ha slutat hoppas på Rio +20 som en stor seger för hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling. Istället sätts hoppet till att Rio ska bli en start på en längre process. Att man här ska ta de första stegen mot någonting, ännu oklart vad, som ska lösa stora problem i framtiden.
Tyvärr räcker inte det. Rio behöver leverera resultat nu, och Rio kan göra det. Men det kräver att flera länder tar sitt ansvar och höjer sina ambitioner, att mekanismer för finansiering och tekniköverföring till utvecklingsländer säkras och att grön ekonomi verkligen utvecklas till den potential som ryms i begreppet.
För att Rio ska bli en succé krävs att världens ledare som börjar strömma in på onsdag lyfter blicken, vid horisonten vid en av Rios stränder pågår ett skådespel där människor från hela världen har samlats för att visa att en hållbar utveckling inte bara är något vi eftersträvar. Det är den enda utveckling som är möjlig. Det räcker inte att bekräfta beslut som togs på samma plats för 20 år sedan utan att samtidigt ta nya steg framåt. Självklart ska ”gemensamma men differentierade rättigheter” vara vägledande, självklart ska den del av världen som byggt sitt välstånd på koldioxidutsläpp arbeta hårt för att minska dessa och självklart ska de 1.4 miljarder människor som idag lever i fattigdom få upprättelse.
Du kan fortfarande skicka e-post till Sveriges miljöambassadör Annika Markovic och be henne att arbeta för att Sverige in i det sista ska göra så stort positivt intryck på förhandlingarna som möjligt.
Alexander Sjöberg
Handläggare vid Svenska kyrkans internationella arbete, på plats vid Rio +20.
Lämna ett svar