Till innehåll på sidan
Niklas Eklöv

Ett nytt globalt vapenhandelsavtal till påsk?

Ärkebiskop Anders Wejryd skriver idag i en debattartikel i Svenska dagbladet om att världens stater har ett stort ansvar att enas om ett starkt och effektivt vapenhandelsavtal, Arms Trade Treaty, vid de förhandlingar som inleds vid FN idag.

Efter över 10 år av arbete och förhandlingar så är det nu upp till bevis om vi ska få se ett avtal värt namnet. Blir det ett avtal som på riktigt kan minska det mänskliga lidandet som den okontrollerade vapenhandeln leder till, som kan öka öppenheten i en sektor som i många fall är mycket ljusskygg, och som kan stärka internationell fred och säkerhet?  Låt oss hoppas det!

Sveriges regering har höga ambitioner i sin utrikespolitik när det gäller att främja mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Det är därför viktigt att Sverige vid förhandlingarna under 18-28 mars 2013 håller en linje som håller de mänskliga rättigheterna högt och driver på för ett avtal som gör skillnad för de människor som idag är drabbade.

Svenska kyrkan kommer att finnas på plats i New York tillsammans med Kyrkornas världsråd och bl.a via denna blogg kommer uppdateringar att ges.

Du kan vara med att göra din röst hörd för att Sverige ska agera för ett starkt och effektivt Arms Trade Treaty. Klicka på länken för att agera eller läs mer om Svenska kyrkans arbete för fred och mänskliga rättigheter!

Niklas Eklöv, handläggare för fred och mänskliga rättigheter

 

 

Kommentarer

8 svar till ”Ett nytt globalt vapenhandelsavtal till påsk?”

  1. Profilbild för Olof
    Olof

    Hur är utsikterna till att ett avtal stoppar händelser av typ att Ryssland beväpnar Syriens regim, och Syrien och Iran beväpnar Hesbollah? Hur ska odemokratiska regimers efterlevnad implementeras? Finns risk att demokratiska stater drabbas på odemokratiska staters bekostnad? Sedan undrar jag hur kyrkans handläggare för fred ser på Frankrikes intervention i Mali?

  2. Profilbild för svknew
    svknew

    Hej Olof, du tar upp viktiga frågor som vi inte riktigt vet svaret på ännu. På pappret är det bl.a vapentransaktioner som den mellan Ryssland och Syrien som ATT är tänkt att reglera, i alla fall är det intentionen hos de stater och civilsamhällsorganisationer som drivit på för att få till ett globalt avtal. Men den avtalstext som nu diskuteras är full med kryphål och det finns stor risk att det blir ett svagt och otydligt avtal som då kan tolkas godtyckligt. Men det vi hoppas på och verkar för är att täppa till så många kryphål som möjligt och stärka de avsnitt som är bra, och få tillstånd bra uppföljningsmekanismer som gör att man i kommande ”meetings of state parties” (dvs för de som ratificerat ATT) ska få både insyn och demokratisk ”peer pressure” som kan stärka kontrollen över tid och höja ribban för den globala vapenexporten. Slutmålet som vi ser det är förstås att minska det mänskliga lidandet som oansvarig och illegal vapenexport orsakar, men det kommer vi inte kunna utvärdera förrän senare. När det gäller din fråga om Mali så har Svenska kyrkan ingen särskild position. Det man kanske kan säga generellt är att insatser som denna borde inte tas ensidigt av en stat utan baseras på ett bredare FN-mandat, även om det systemet också är ofullkomligt. /Niklas

  3. Profilbild för Olof
    Olof

    Jag tror det är detaljfrågor, liksom staternas uppträdande och olika intressen som ni borde ta upp när ni nu ska följa processen. Uppföljning är en sådan. Minst lika stor press ska sättas på autokratiska regimer som demokratiska, trots att det är bekvämare och lättare att komma åt demokratiska stater. Att bara kämpa för ett ”starkt avtal” säger ingenting och ger ingen information. Förutom om man vill ställa sig själv i en bra dager. Angående Mali tycker jag det är konstigt att i vissa konflikter kan kyrkan vara väldigt tydlig, i anda helt likgiltig.

    1. Profilbild för Niklas Eklöv
      Niklas Eklöv

      Hej Olof. Arbetet som nu pågår i New York av både Kyrkornas världsråd och civilsamhällsorganisationerna (framför allt inom Control Arms Coalition) jobbar med att skapa ett tryck både på demokratiska och autokratiska stater. Självklart handlar det om att jobba med detaljer i avtalstexten. Som exempel så var man under dag 1 med att pusha för ett gemensamt uttalande av 108 stater, däribland Sverige, som pekade på behovet att täppa till kryphålen i texten, att göra texten legalt bindande, att inkludera ammunition, att ha tydliga kriterier för vidareförsäljning osv. Under dag 2 har man på liknande sätt stöttat ett initiativ från Ghana (som fick 69 stater att ställa sig bakom) som tydligt säger att ett ATT värt namnet måste också reglera ammunition, som ju är själva bränslet i många väpnade konflikter. Om du eller någon annan vill ha mer information om just ATT-processen och hur den utvecklas så hör av er per mail till mig niklas.eklov@svenskakyrkan.se

  4. Profilbild för Olof
    Olof

    Svenska kyrkan är på plats och uppdateringar ska göras på denna blogg, men förhandlingarna pågår ju just nu, och inga uppdateringar. Jag vet att det är detaljer som diskuteras. Det jag menar är att ni ska ta upp detaljer i er egen rapportering här på bloggen, som ni utlovat. Så läsare får information. Som kriteriet att försäljning inte får bidra till att en hållbar utveckling försvåras. Om nu Ryssland säljer till Syrien och hävdar det är viktigt för att motverka kaos om Assad faller, medan Turkiet hävdar att hållbar utveckling förutsätter att Assad försvinner. Vem ska avgöra vem som har rätt? Det är viktigt att vapenhandel är reglerad, men jag tror inte sådana frågor kan lösas redan till påsk.

  5. Profilbild för Olof
    Olof

    ”Svenska kyrkan kommer att finnas på plats i New York tillsammans med Kyrkornas världsråd och bl.a via denna blogg kommer uppdateringar att ges.”

    1. Profilbild för svknew
      svknew

      Hej Olof, jag hoppas att du följt uppdateringarna och sett nyheten att det till sist blev ett vapenhandelsavtal. Vänliga hälsningar Niklas Eklöv

  6. Profilbild för Olof
    Olof

    Tack för vänliga hälsningar. Jo, jag har följt nyheterna. Jag har inga djupare kunskaper om förhandlingarna, mest frågor, som du sett. Vilken kompetens har ni i Svenska kyrkan om dessa frågor? Hälsningar /Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.