Till innehåll på sidan
Eva Ekelund

Global samverkan för ett effektivare utvecklingsarbete

Mellan första och andra veckan av högnivåmötet om uppföljning av Agenda 2030 som hölls på FN i New York i juli hölls ett annat möte på hög nivå. Det var ett så kallat Senior Level Meeting inom ramen för det Globala partnerskapet (GPEDC) och mycket viktigt för att återuppliva agendan för ett effektivt utvecklingssamarbete.

Åtagandena om ett effektivt utvecklingssamarbete som gjordes i Busan är ett verktyg för att göra utvecklingen mer inkluderande, rättighetsbaserad och demokratisk. Principerna för utvecklingseffektivitet talar om hur man arbetar med de globala målen. Effektiviteten av utvecklingssamarbete och bistånd är därför en av förutsättningarna för att uppnå målen om hållbar utveckling i Agenda 2030, och det finns ett behov av att slå samman de två dagordningarna.

Förväntningarna var låga före mötet, eftersom vikten av det globala partnerskapet för utvecklingssamarbete (GPEDC) har minskat av bland regeringar, biståndsgivare och privata sektorn. Mötet visade dock att det finns ett förnyat engagemang för effektivitetsdagordningen. Närvaron var hög och åtagandena förnyades. Samtidigt betonades vikten av mål 17, och de tydliga länkarna till mål 16 lyftes också fram.

Under mötet lyftes stora framgångar i effektivitetsarbete fram, men också utmaningar, med utvecklingspartner som inte konsulterar stort med hela samhället och allt mer åtstramat utrymme för civila samhället i många länder.

Näringslivsföreträdaren har inte tillräcklig kunskap och erfarenhet av mänskliga rättigheter, transparens och ansvarsutkrävande. De nya principer som har tagits fram för den privata sektorns engagemang i utvecklingssamarbetet, de så kallade Kampalaprinciperna, kan förhoppningsvis bidra till minska kunskapsglappet och ge vägledning för samverkan med näringslivsaktörer.

En rapport från ACT-alliansen om det krympande demokratiska utrymmet presenterades i ett officiellt sidevenemang. Rapporten är en viktig referens och den enda evidensbaserade studien som visar att de globala målen inte kommer att uppnås om det civila samhället inte kan delta.

Eva Ekelund

Eva Ekelund deltog i mötet i New York som representant för ACT-alliansen och företrädare för de trosbaserade organisationerna i Civilsamhällesorganisationernas samordningsgrupp för utvecklingseffektivitet (CSO partnership for development effectiveness, CPDE)

Läs CPDE:s uttalande om mötet här:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.