Till innehåll på sidan
Gunnel Axelsson Nycander

ILO växlar upp arbetet för social trygghet

FN:s arbetslivsorgan ILO har antagit ett dokument som blir en viktig referens i det internationella samarbetet för social trygghet. Gunnel Axelsson Nycander kommenterar.


Under försommaren deltog representanter för regeringen, fackförbunden och arbetsgivarsidan i den årliga konferensen för FN:s arbetslivsorgan ILO. Årets konferens var speciell, inte bara för att den var digital. Det antogs också en särskild resolution för ”tillräckliga och hållbara sociala trygghetssystem för alla”. Dokumentet som innehåller en handlingsplan (framework for action) kommer att vara en viktig referens i det internationella samarbetet för social trygghet de kommande åren. Några viktiga delar:

1. En tydlig definition av innebörden av universell social trygghet. Så här skriver ILO (betoningen i fetstil är min egen):

Universal social protection entailsactions and measures to realize the human right to social security by progressively building and maintaining nationally appropriate social protection systems, so that everyone has access to comprehensive, adequate and sustainable protection over the life cycle, in line with ILO standards.

Det kan verka självklart att ”universell” betyder att det ska vara till för alla. Det finns emellertid aktörer som hävdar att smalare stöd som är riktade till ”de fattigaste” – trots alla nackdelar – är nödvändiga på vägen mot ett mer avlägset mål om universell tillgång till social trygghet. ILO:s definition innehåller också den viktiga kopplingen till mänskliga rättigheter, vilket bland annat innebär att systemen ska vara förankrade i lagstiftning.

2. Åtagandet om socialt grundskydd (social protection floors) för alla bekräftas. Samtidigt betonas att ambitionsnivån måste vara högre – grundskydd är inte ett slutmål utan ett första steg på vägen mot mer omfattande social trygghet.

3. Det betonas att social trygghet bygger på solidaritet – mellan generationer och olika delar av en befolkning, men också internationellt.

4. Betydelsen av social trygghet för jämställdhet uppmärksammas. Vikten av att investera i omsorgsarbete betonas, liksom att sociala trygghetssystem ska utformas så att de främjar jämställdhet (”gender-responsive social protection”, se paragraf 13 f och g).

Detta är en viktig punkt. Social trygghet har en enorm potential att driva på jämställdhet, beroende på hur de utformas. Inom ramen för det globala toppmötet för jämställdhet, Generation Equality Forum, har Act Svenska kyrkan åtagit sig att särskilt lyfta jämställdhetsfrågorna i sitt arbete för social trygghet.

5. ILO:s ledande roll i det internationella arbetet för universell social trygghet bekräftas. Organisationen får ett tydligt mandat att verka för större samstämmighet i olika internationella organisationers arbete med social trygghet, som och Världsbanken andra utvecklingsbanker.

6. Global fond för social trygghet. Sist men inte minst får ILO mandat att undersöka möjligheterna att öka internationell finansiering av social trygghet och att initiera och delta i diskussioner om en global fond som kan komplettera och stödja inhemska finansieringskällor. Läs mer om förslaget till global fond här.

Resolutionen ger en bra grund för ILO:s fortsatta arbete för social trygghet för alla. Att ambassadör Anna Jardfelt kommer att vara ordförande för ILO:s styrelse de närmaste tre åren ger Sverige stora möjligheter att vara pådrivande i det arbetet!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.