Till innehåll på sidan
Aron Lindblom
Aron Lindblom

Myanmar har röstat men demokratiska utmaningar återstår

Vi gläds åt att det är andra gången som Myanmars medborgare har fått rösta men noterar också att valet inte var helt fritt och att landet står inför flera stora demokratiska utmaningar.


Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi på en väggmålning. Foto: Magdalena Vogt.
Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi på en väggmålning. Foto: Magdalena Vogt.

Myanmar har gått till val utan större överraskningar. Det regerande partiet Nationella demokratiförbundet (NLD) behåller och stärker sin makt på bekostnad av de mindre etniska partierna. Vi gläds åt att det är andra gången som Myanmars medborgare har fått rösta men noterar också att valet inte var helt fritt och att landet står inför flera stora demokratiska utmaningar.

Det är mycket oroande att många väljare fråntogs rätten att rösta genom att valet ställdes in i flera valkretsar där Aung San Suu Kyis parti NLD har svagt stöd. Oberoende bedömare har kallat valet fundamentalt bristfälligt och varken demokratiskt, fritt eller rättvist. Röstningen ställdes in i områden där etniska minoriteter är i majoritet, där det pågår väpnade konflikter och där Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratiförbundet (NLD) och Union Solidarity and Development Party (USDP), som stöds av militären, inte förväntades locka röster.  

Delstaten Rakhine drabbades värst av den inställda röstningen vilket påverkade oppositionspartiet Arakan National Party (ANP), tidigare Myanmars tredje största parti. ANP företräder arakaneserna, majoritetsbefolkningen i delstaten Rakhine, men även den hårt utsatta folkgruppen rohingyer diskriminerades i valet. Ytterst få rohingyer har kunnat ställa upp som kandidater eller överhuvudtaget rösta, något Act Svenska kyrkan uppmärksammade i ett gemensamt brev tillsammans med Svenska Burmakommittén, Human Rights Watch, Amnesty International och andra organisationer. 

Militären en maktfaktor 

Militärens makt fortsätter intakt och påverkas inte av det genomförda valet. I samtliga Myanmars politiska församlingar är 25 procent av platserna reserverade för militärer liksom tre av de viktigaste ministerposterna utrikesminister, inrikesminister och gränsminister, och flera andra myndighetsposter. Valresultatet visar på ett stort stöd för Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD. Partiet NLD ses av många i Myanmar som en slags befrielserörelse, en motkraft mot militären och arvtagare till 1900-talets kamp för burmesisk självständighet mot särskilt brittiska och japanska ockupanter och kolonisatörer. Aung San Suu Kyi fortsätter vara mycket populär i Myanmar, men från det internationella samfundet har kritiken blivit allt starkare till följd av folkmordet och fördrivningen av rohingyerna, begränsningar av det demokratiska utrymmet och de pågående interna konflikterna där Myanmars väpnade styrkor fortsätter att begå mycket allvarliga övergrepp. Medan Aung San Suu Kyis försvarare konstaterar att hennes makt fortfarande begränsas av militären menar andra att hennes synlighet och roll i att exempelvis försvara staten mot anklagelsen om folkmord också gör henne medskyldig till pågående övergrepp.

Act Svenska kyrkan på plats i Myanmar 

Valet blev inte helt fritt och har inte utgjort någon magisk lösning på landets alla utmaningar. Myanmars väg mot demokrati ser ut att bli snårigare än vad vi trodde för fem år sedan och landet präglas alltmer av en populism där majoritetsbefolkningen helhjärtat står upp för Aung San Suu Kyis politik och vägval, men där minoriteter marginaliseras och förnekas sina demokratiska rättigheter.    Act Svenska kyrkan finns på plats och stödjer ett fritt och pluralistiskt civilsamhälle i Myanmar genom lokala samarbetspartner. Valresultatet har visat att ytterst få röstande vill tillbaka till den tid då militären styrde utan opposition. Drömmen om frihet och demokrati lever än, och det svenska biståndet via Sida och via organisationer som Act Svenska kyrkan gör en avgörande skillnad genom att stödja det civila samhället och fristående aktörer

Idag pågår flera väpnade konflikter i Myanmar med folkfördrivningar, omfattande övergrepp mot mänskliga rättigheter och folkmord som följd. Att genomföra val under dessa omständigheter är mycket svårt och de väpnade konflikterna har utnyttjats av myndigheterna för att ställa in röstning i många regioner. Sveriges kritiska stöd och närvaro behövs för att slå vakt om befolkningens mänskliga rättigheter.  Sveriges och det internationella samfundets närvaro är också avgörande för att stödja de tendenser till demokrati som finns i Myanmar och för att slå vakt om de processer för fred och rättvisa som pågår i bland annat Internationella domstolen (ICJ) så att alla invånare, oavsett etnicitet, kan få sina medborgerliga rättigheter tillgodosedda. 

 Aron Lindblom, Regional policyrådgivare för Asien och Latinamerika.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.