Till innehåll på sidan
Henrik Fröjmark

Sverige söker ny biståndsminister

Vi har just nu en vakans på Sveriges kanske viktigaste ministerpost. Strax väntas Stefan Löfven annonsera en regeringsombildning, så nu gäller det att hitta rätt person för uppdraget – att leda Sveriges arbete med att minska fattigdom och förtryck.

Vi på Act Svenska kyrkan vill såklart hjälpa statsministern med sökarbetet och satte därför ihop en platsannons. Kanske är det just dig vi söker?


Biståndsminister, Sveriges regering

Brinner du för globala utvecklingsfrågor, internationellt bistånd och utskottsutfrågningar? Vill du i ditt arbete bidra till en jämlik och hållbar värld präglad av demokrati, mänskliga rättigheter och minskad fattigdom? Är du en rutinerad politiker som kan driva och försvara utsatta människors perspektiv på våra globala ödesfrågor mitt i den svenska dagspolitiken? Är du dessutom en driven, flexibel, lyhörd, lösningsorienterad, ödmjuk, tydlig ledare som kan hålla jättemånga bollar i luften? I så fall är kanske du den vi söker till rollen som biståndsminister i Sveriges regering.

Som svensk biståndsminister ansvarar du för ett av världens bästa och mest effektiva bistånd enligt OECD, men med stor potential för förbättringar. Du ansvarar för att den procent vi svenska medborgare avsatt av vår BNI till bistånd används med så stor nytta som möjligt för global utveckling och humanitära insatser. Du gör det i en tid då behoven och utmaningarna är större än någonsin tidigare på grund av covid-pandemin och effekterna av en global lockdown parallellt med den globala uppvärmningen. I ryggen har du ett brett folkligt stöd för en solidarisk och generös biståndspolitik, ett engagerat och kompetent civilsamhälle och ett grundmurat internationellt förtroende för Sveriges roll inom globala frågor.

Om tjänsten

Som biståndsminister ansvarar du inte bara för den del av utrikesdepartementet som har hand om utvecklingspolitiken och biståndsbudgeten. Du är också en del av landets ledningsgrupp – regeringen. Där ser vi att biståndsministern har en nyckelroll att driva samstämmighet i de olika politikområden som påverkar förutsättningarna för en effektiv global utvecklingspolitik och den feministiska utrikespolitiken, och att detta sker i linje både med riksdagens beslut om en politik för global utveckling (PGU) och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Du kommer också ha ett särskilt ansvar för att Sveriges åtaganden för ett effektivt och resultatinriktat bistånd efterlevs.

En stor del av uppdraget innebär också att driva svenska biståndspolitiska prioriteringar i EU, inom FN och i andra globala forum. I den rollen representerar du inte bara Sverige, utan du har också ett ansvar gentemot alla de människor i världen som lever i fattigdom, under olika former av ofrihet, förtryck och konflikt eller i humanitära nödsituationer. Som biståndsminister förväntas du också vara en tydlig och engagerande röst för internationella frågor i den svenska politiska debatten och i ständig dialog med både det svenska och det internationella civilsamhället, näringslivet och andra nyckelaktörer. Tjänsten innebär en hel del resande och oreglerad arbetstid, ofta med arbete kvällar och helger. Tjänsten kräver stor integritet och initiativförmåga och en och annan superhjältekraft. Det övergripande målet med tjänsten är inget mindre än att skapa en bättre värld.

Ditt uppdrag och huvudsakliga arbetsuppgifter

  • Säkerställa att det svenska biståndet håller hög kvalitet och effektivitet i resultaten i enlighet med internationella överenskommelser om utvecklingseffektivitet. I detta uppdrag ingår också att förhindra korruption.
  • Ta internationellt ledarskap för att möta covid-pandemins förödande effekter på global utveckling, särskilt i låg- och medelinkomstländer.
  • Föra en fortsatt progressiv utvecklingspolitik i linje med den svenska feministiska utrikespolitiken, med ett särskilt fokus på jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa, men framför allt för att säkerställa att jämställdhetsperspektivet är väl integrerat i hela det utvecklingspolitiska området – både med tanke på ett rättighetsperspektiv och för att uppnå utvecklingseffektivitet.
  • Försvara civilsamhällets demokratiska utrymme att verka globalt, arbeta för skydd för människorättsförsvarare inklusive klimataktivister samt fri press.
  • Minska fattigdomen.
  • Bevara biologisk mångfald och bidra till klimatanpassning i de länder som drabbas värst av klimatförändringarna – och samtidigt kämpa för att klimatstödet ges utöver utvecklingsbiståndet, i enlighet med åtaganden i FN:s klimatkonvention.
  • Stärka lokala aktörers roll inom bistånds- och utvecklingsfrågor och verka för ökad makt för lokala aktörer över hur biståndets resurser används.
  • Säkerställa ett högkvalitativt humanitärt bistånd i enlighet med de humanitära principerna, och med respekt för överenskommelsen i the Grand Bargain om mer makt och resurser i händerna på lokala humanitära aktörer.
  • Värna ett vidvinkelperspektiv på utveckling, skapa synergier och öka samverkan med andra politikområden (som exempelvis global skattepolitik, klimatpolitik, institutionsbyggande, skuldfrågor, vapenhandel och utrikeshandel) och sektorer (exempelvis näringsliv och akademi) för att nå de utvecklingspolitiska målen.
  • Arbeta för ökad flexibilitet och rörlighet inom biståndet genom samverkan mellan olika sektorer i biståndet – exempelvis genom det så kallade triple nexus.
  • Kommunicera varför det är viktigt att Sverige verkar för fred, demokrati, hållbar utveckling och minskad fattigdom utanför vårt eget land – inte bara för att hedra våra värderingar, utan för att det bidrar till allas vår välfärd. 
  • Samverka med civilsamhällets aktörer för stärkt förankring av biståndet både i lokalsamhällen över hela världen och hos den svenska allmänheten, samt för informationsdelning och gemensam kvalitetsutveckling.
  • Försvara ett solidariskt och ambitiöst svenskt bistånd från att urholkas både resursmässigt och kvalitetsmässigt i en tid då internationellt bistånd ifrågasätts mer och mer.

Kvalifikationer nödvändiga för tjänsten

  • Erfarenhet av politiskt hantverk och grundarbete. Vi tror att du har drivit igenom ett antal politiska reformer trots ibland tufft motstånd i din karriär. Vi tror också att du har förmågan att övertyga dina ministerkollegor om vikten av samstämmighet i linje med politiken för global utveckling och agenda 2030.
  • Erfarenhet av internationell politik, diplomati och högnivåförhandlingar.
  • En närmast överjordisk förmåga att kommunicera extremt komplexa frågor på ett sätt som är enkelt utan att vara förenklande och samtidigt sakligt och oerhört entusiasmerande.
  • Ett stort engagemang för bred aktörssamverkan och förståelse för civilsamhällets roll i utvecklingsbiståndet och för demokratiutveckling.
  • Lågt sömnbehov, uthålligt sittfläsk, kaffemage och en stark twittertumme.
  • Och det självklara – handlingskraft och en stark moralisk kompass som grundas i ett genuint engagemang för globala utvecklingsfrågor.

Dessa kvalifikationer är meriterande

  • Tidigare arbete med eller erfarenhet av biståndsfrågor.
  • Enormt nätverk och goda kontakter med riksdagspolitiker över hela det politiska spektrumet.
  • Talare och debattör av Guds nåde, som ”går igenom rutan” och som kan förmedla både allvar och hopp i de globala ödesfrågorna.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning på minst 150 procent med oregelbundna arbetstider, åtminstone fram tills nästa val (vilket kan bli lite när som helst verkar det som). Provanställning tillämpas icke, utan du har fullt förtroende ända tills den dagen då det drar igång ett drev. Tillträde i det närmaste omedelbart. Tjänsten är placerad i Stockholm. Resor i tjänsten förekommer.

Rekryteringsmetod och process

I den här rekryteringen använder vi en hemlig rekryteringsmetod. Rekryteringsprocessen sker i lagom samverkan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet enligt en framförhandlad ansvarsfördelningsnyckel. Vi arbetar för att rekryteringsprocessen ska gå i mål snarast, men tidigast i början på februari beroende på yttre omständigheter. Förutom sedvanlig säkerhetsklassning kommer slutkandidaten granskas med hjälp av omfattande googling och ett stort antal volontärarbetande twitteraktivister. Vid eventuella frågor om tjänsten vänligen kontakta statsminister Stefan Löfven.

Vi – och hela världen – ser fram emot din ansökan!

Kommentarer

Ett svar till ”Sverige söker ny biståndsminister”

  1. […] sin ”annons” skriver organisationen bland […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.