Till innehåll på sidan
Ett kyrktorn med en blå himmel i bakgrunden.
Fotograf: Stefan Lindberg, Ikon
svkblogg

Cyberangrepp mot Svenska kyrkan

I november utsattes Svenska kyrkan för ett allvarligt cyberangrepp, en så kallad ransomware-attack. Ett intensivt arbete fortgår med att återställa alla de it-system som drabbades av driftstörningar. 

Snarast efter angreppet stängde Svenska kyrkan ner alla de drabbade systemen, till exempel system som hanterar begravningar, webbplatsen, ekonomi, fakturering och löner. Svenska kyrkan anlitade externa experter i arbetet med att begränsa och åtgärda angreppet och att återställa it-miljön. Arbetet är komplext och tidskrävande eftersom systemen ofta är beroende av varandra. 

Svenska kyrkan har polisanmält händelsen och gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten. 

Så påverkar angreppet 

Angreppet har medfört problem som påverkat och påverkar både allmänheten och arbetet inom kyrkan. Några exempel:  

  • Webbplatsen. Innehållet på webbplatsen har inte kunnat uppdateras. Det går inte heller att använda sökfunktionen på webbplatsen och kalendern visar inga aktuella gudstjänster eller andra händelser. Många församlingar informerar istället på Facebook. 
  • Begravningar. Initialt påverkades begravningar i familjegravar. Nu fungerar systemen som berör begravningsverksamheten.

Det finns inga tecken på att angreppet mot Svenska kyrkan skulle vara ett brott med ideologiska eller religiösa motiv. Inte heller finns uppgifter om att angriparens syfte var att missbruka personuppgifter. 

Arbete pågår med att få upp alla system i it-miljön och det kommer att ta tid. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *