Vad händer i världen och vad kan vi göra? För oss idag är det viktiga frågor att ställa oss dagligen.
“Timmen är slagen” för vår värld. Det klimathot som vi talat om under lång tid är inte bara ett hot. Nu är förändringarna över oss. Hotet om krig och en förändrad politisk maktordning har blivit verkliga. Våldet tycks breda ut sig på ett nytt sätt. Inte så att det ökar generellt, men den ansiktslösa brutaliteten är närvarande i vårt samhälle.
“Timmen är slagen”, säger man och menar att nu finns ingen återvändo. Det som vi befarat eller hoppats på, har hänt eller kommer med all säkerhet att hända. I fastlagssöndagens evangelietext från Johannesevangeliet säger Jesus som svar på de gästandes frågor: “Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas”. På grekiska står att “timmen har kommit”. Tidigare i evangeliet har Jesus poängterat att hans stund inte har kommit. Nu är den inne.
Jesu logik med förhärligandet är att det hör samman med hans död – ett misslyckande. Jesus förklarar att det med att vetekornet förblir ensamt och oövrigt om det inte dör och övergår till nytt liv. För mig är det en tröst i svårigheternas stund. I förlusten finns kraften till nytt liv. Det hurtiga att allt ordnar sig är inte den lära jag håller mig till.
Kapitulera och växa fram på nytt
I mitt liv har jag förlorat anhöriga, hälsa och även delar av min kropp. Om jag inte gjort dessa förödande förluster hade jag inte varit där jag är idag. Det som är jag, hade varit dött. Jesu död och uppståndelse finns närvarande i livskampen, hos mig och andra som jag mött.
Ett påtagligt exempel på förluster som leder till nytt liv är när någon går från missbruk till tillfrisknande. Det handlar om att kapitulera inför missbruket och på ett sätt dö bort från det som förslavat livet. Från den döden växer en ny människa fram, som kan ta ansvar och bli pålitlig för sig själv och omgivningen.
Idag står vi inför hotet mot livet på jorden som vi känner det – “Timmen är slagen”. Klimatpåverkan är så påtaglig att vi inte kan fortsätta leva på det sätt som vi gör idag. Mänskligheten har de senaste åren försökt att ställa om produktion och uttag av energi, så att vi ska kunna fortsätta att leva som vi vant oss vid. Idag måste vi våga säga att omställningen påverkar vårt vardagliga liv, våra konsumtionsmönster samt produktion och transport. Handeln i vår värld är idag problemet, men är ett vetekorn som kan bära kraft till en lösning.
Men vad ska hända?
Vårt samhällssystem kommer bli tvunget att omdanas och uppstå till något nytt. Antingen sker det okontrollerat och med mycket våld, eller så sker det med eftertanke och politiskt mod.
Vi kan inte säga att det var bra gjort när de korsfäste Jesus. Däremot blev det paradoxalt nog vändningen till det som gett oss evigt liv. Vi kan idag inte säga att det är bra att vi drivit klimat och politik till avgrundens rand. De nuvarande katastroferna kan driva oss människor till ett samhälle som inkluderar alla och ger liv – liv i överflöd.
/Ulf Söderlind, präst
Lämna ett svar