Just nu är det många kristna som fastar. Men varför, och vad innebär egentligen fastan? Här kommer svaret på några vanliga frågor om fastetiden, som är en tid för eftertanke och en tid för att avstå.
- Vad är fastan inom kristendomen och varför fastar man?
Den stora kristna fastan äger rum 40 dagar innan påsk. Det finns även kortare fasteperioder, till exempel adventstiden, men den som är vanligast att man väljer att fasta på är just fastetiden innan påsk, som vi är inne i nu. Man kan fasta av flera skäl, de två vanligaste är att man vill komma närmare i kontakten med Gud, och att man vill göra något gott för andra. - När infaller fastan och hur länge varar den?
Den fasteperiod vi är inne i nu börjar på Askonsdagen, och varar fram till och med påskafton. - Vad säger Bibeln om fasta?
I Matteusevangeliet 6:16-18 uppmanar Jesus oss att fasta, inte för att verka fromma för omvärlden, utan för vår egen skull. En god fasta sker utan yttre åtbörder, säger Jesus. I Gamla testamentet finns en slående fasteuppmaning i Jesaja 58, där Gud säger att den sortens fasta han vill se är den som lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtrycktas och krossar alla ok. I Lukasevangeliet 4 kan vi läsa om när Jesus fastade i öknen i 40 dagar, en period när djävulen frestade honom. - Vad är syftet med fastan – är det bara att avstå från något, eller handlar det om något mer?
Syftet med fastan är tvåfaldigt: att komma närmare Gud genom att avsätta tid och utrymme för bön och stillhet, och att avstå från något för att därigenom frigöra pengar för att ge till de behövande. - Blir Gud glad om man fastar?
Vi fastar för vår egen skull. Gud är alltid lika nära, men genom fastans övningar kan vi bli mer medvetna om Guds närvaro i våra liv, och själva gå in för att komma i kontakt med Gud och Guds vilja.
Läs fler texter om Första söndagen i fastan
Läs fler texter av Charlotte Frycklund
Lämna ett svar