Till innehåll på sidan
Maria Scharffenberg, präst

En gåva som jag inte kan ge bort

Vi är vänner. Mycket goda vänner! Skrattar åt samma skämt. De där skämten som ingen annan förstår men får oss två att skratta så vi nästan får ont i magen. Vi kan prata om allt. Smått och stort. Det riktigt personliga, privata. Det där som man inte vågat eller orkat sätta ord på inför någon annan. Men inför min vän vågar jag. Och så i nästa stund flamsar vi och tramsar och pratar glatt om det som inte egentligen betyder något, men som vi båda tycker om.

Det känns som att vi kan dela allt. En blick och vi förstår varandra. Ser om den andre är ledsen och behöver kram eller bara trött och behöver en puff. Vi är verkliga vänner och behöver inte spela något spel. Utan inför varandra kan vi vara oss själva. Så som vi verkligen är.

Men inte riktigt alltid…. ”Ska du besöka din låtsaskompis?” frågar min vän med ett snett ironiskt leende när jag säger att jag skall gå till kyrkan. ”Du vet, Alfons Åberg hade också en låtsaskompis att skylla på när något gick snett” säger min vän när vi diskuterar det enda ämne där vi inte förstår varandra. Min tro.

Jag försöker förklara. Försöker berätta om hur jag upplever Gud som kärleksfull och omhändertagande. Om min tro och hur den stöttar och bär.
Men min vän förstår inte. Utan pekar på allt som gått fel. På alla krig som först och förs i religionens namn. På alla övergrepp som skett och sker.
Jag försöker förklara. Att det är inte Gud, utan människor som missbrukat Guds namn. Att det inte är religionen i sig utan dess utövare. Att Gud uppmanar oss att ta hand om varandra. Att jag håller med om och blir lika upprörd som min vän när jag läser om övergrepp som skett i religionens namn. Ja, nästan mer. Därför att dessa människor förstör och smutsar ner något som jag bryr mig om och värderar högt.

Men jag försöker också förklara att det inte rubbar min tro. Att jag fortfarande tror på Gud. Känner mig omsluten av värme och kärlek. Att min tro är för mig lika självklar och nära som att andas.

Men min vän förstår inte. ”Jag önskar jag kunde tro, som du. Men jag kan inte!” Och jag funderar: Varför kan jag tro, men inte min vän? Vad, eller Vem, skapade min tro?
Nej, min vän har aldrig följt med mig till kyrkan. ”Slöseri med tid!”
Men vi tittade i psalmboken tillsammans en gång.
”Den där psalmen är ju jag!” sa min vän och pekade. Psalmboken låg med psalm 219 uppslagen. Den psalmen som har de här orden:
Jag skulle vilja våga tro, men vem törs göra så?
så väntar jag och längtar jag att jag skall få
den tro jag inte själv kan nå.

Min vän tittade allvarligt på mig och frågade: ”Varför kan du tro, men inte jag?”

Och jag önskar jag kunde ge min tro i gåva till min vän. Men jag vet inte hur. För hur skapas tro?

 

 

Kommentarer

6 svar till ”En gåva som jag inte kan ge bort”

  1. Profilbild för Christine Muir
    Christine Muir

    Mycket intressant. .jag vet inte vad skapas tro, min man tro inte. Men det är så viktig for mig. Min tro hjälpt mig varge dag, om jag är ledsen eller glad, om jag kann inte sove, så kann jag tänke om psalmen, sage min rosary, minnes mama och morfar som har haft tro. Inte lät att höra om alla krig in Guds namn, och så min man sagt religion är bare ’power and control.’ Men jag är så tacksam for min tro. Kann inte skriva på svensk!

    1. Profilbild för Redaktör
      Redaktör

      Hej Christine,
      Vad fint att läsa din berättelse om hur din tro bär dig.
      Jag tror nog vi alla funderar över vad som skapar tron och önskar vi kunde ge den vidare till dem vi bryr oss om.
      /Maria, präst

  2. Profilbild för Jan Erik Amilén
    Jan Erik Amilén

    Tro kommer av predikan, och predikan ur kraften i Guds ord.
    Så predika frimodigt och trostärkande med mycket goda bibelord som lyssnaren får med sig som matsäck för kommande vecka. Andlig mat som är näringsriktiga för trons liv.
    Tron som Guds gåva kan då börja spira och växa till.

    1. Profilbild för Redaktör
      Redaktör

      Hej Jan Erik,
      Även om jag haft uppdraget att förvalta Guds ord och sakrament i över 20 år nu, är jag ödmjuk nog att tro att vår Herre kan skapa tro även utan predikans hjälp. Även om predikan är viktig och ett uppdrag som absolut inte skall tas lätt på. Därför försöker jag predika frimodigt och i förtröstan på Guds nåd, och med mina egna ord försöka visa på honom som är större än oss alla.
      /Maria, präst

  3. Profilbild för Christina Olofsson
    Christina Olofsson

    Gillar psalmen 219. Lämnar en öppning. Denna psalm sjungs alltid i Katarinamässan.

    1. Profilbild för Redaktör
      Redaktör

      Hej Christina,
      Ja, visst är den bra. Tycker också väldigt mycket om den psalmen.
      /Maria, präst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.