Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Nu har stunden kommit – 15 januari

00ef6e3b-fd71-441f-9238-4a1c734288e3

Vi är på bröllopsfest och vinet har just tagit slut. Pinsamt för värdfolket, det riskerar att bli något som det kommer att pratas om länge. Den som sitter passiv är Jesus. Ännu vet nästan ingen vem han är. Han har inte predikat, inte botat sjuka, inte utmanat med sitt sätt att ifrågasätta gängse regler. Han är ännu bara snickarsonen från Nasaret i omvärldens ögon.

Ut i offentligheten
Men Maria, hans mor, blir otålig. ”De har inget vin”, säger hon menande. Jesus låter irriterad när han svarar: ”Låt mig vara, kvinna”, säger han, ”Min stund har inte kommit än.” Vad väntar han på? Sin stund? Ett tecken från ovan? Maria verkar tycka att bristen på vin är tecken nog. Hon säger åt tjänarna att göra det som Jesus säger åt dem. Och snart har sex stora stenkrukor med vatten blivit fulla med vin och festen kan fortsätta. Men inte bara det. Nu har han kommit ut i offentligheten. Nu är bollen satt i rullning. Nu är det inte bristen på vin som folk kommer att prata om, utan om det under som skett och om Jesus själv, vem han är, varifrån han fick kraft att göra vattnet till vin. Ska de förstå att det han gjort är gott, ett tecken och en kärlekshandling från Gud, eller ska de tro att han står i förbund med onda krafter och känna sig hotade och provocerade?

Visa nya sidor
Det är inte alltid lätt att visa nya sidor av sig själv för människor som tror att de vet vem man är. Inte ens Jesus verkar vara helt bekväm med situationen. Ibland kräver det ett initiativ från någon annan, som i det här fallet Marias bestämda uppmaning till tjänarna. Även senare får människor ibland argumentera med Jesus för att få hans hjälp. Hans uppdrag vidgas och blir allt tydligare. Kanske visste inte ens han själv i början vart det skulle leda. Kanske behövde han både vänskapliga frågor och rena konfrontationer för att bli tydlig för sig själv och andra. Vinundret visar oss att Guds härlighet möter oss i Jesus. Men berättelsen visar också att Jesus inte bara är Gud, utan också människa. En människa som utvecklas i samspel med andra. Som kan vara trött på en uppfordrande mamma, som kan känna sig tveksam inför att bli det stora samtalsämnet i trakten, som behöver andras stöd och närvaro för att kunna vara sig själv och visa det utåt.

Bli synlig i världen
När Jesus i ett annat sammanhang uppmuntrar sina lärjungar att låta sitt ljus lysa för människorna och inte gömma undan det under sädesmåttet eller skäppan, vet han vad det innebär. Han vet att det kan vara svårt och krävande att bli synlig som den man är, med kända och okända sidor. Men i längden är det bara ärlighet och öppenhet som kan låta Guds kärlek bli synlig i världen.

Maria Klasson Sundin
Präst, lärare på Pastoralinstitutet i Uppsala

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.