Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Tappa inte fokus på det viktiga – 17 april

 

Vi vill gärna stå upp för ett mångkulturellt och mångreligiöst Sverige där var och en har frihet att bekänna sig till och utöva den trosåskådning som man känner sig mest hemma inom. Därför kan jag känna skam när jag läser om att människor med annan tro, med andra kulturella uttryckssätt känner sig hotade i Sverige, hotade i det land som jag både är stolt över och älskar. Så får det inte vara!

Evangelisten Johannes har ibland använts som stöd för att visa hur judar betedde sig mot Jesus, som om Jesus själv och hans lärjungar var kristna, var sådana som förföljdes på grund av sin tro. Men Jesus var inte kristen och det skulle dröja några år efter Jesu uppståndelse innan hans efterföljare skulle kallas kristna. Ändå beskriver Johannes judarna i negativa termer. Vilka menade han? Kanske var det mest det judiska ledarskapet som levde på Jesu tid som han åsyftar?

Översteprästerna var Sadducéer som dessutom stod i nära kontakt med de romerska myndigheterna. De var intresserade av att tempelkulten inte stördes och fariséerna var laglärda som ville göra det dåtida Israel så lagtroget som möjligt. Bland dessa och många vanliga judar talade och handlade juden Jesus från Nasaret tillsammans med sina judiska lärjungar.

När Maria, Lasaros syster, i samband med en måltid gjorde det oväntade genom att smörja Jesu fötter, var det sex dagar kvar till den judiska påsken och Jesus anade säkert att hans tid var räknad, att döden kunde vara nära förestående. Det Maria gjorde blev en symbolhandling, men en symbolhandling som inte bara var viktig då utan som också har bäring nu. Marias handling visade på att Jesus alltid är viktigast, att vi, mitt i allt inte får tappa fokus.

Om några dagar är det vår påsk. Skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdag och annandag. I år infaller den under den judiska påsken, när våra judiska systrar och bröder har firat de två cederaftnarna och fortsätter att äta det osyrade brödet.  De firar åminnelsen av befrielsen från förtryck, en åminnelse som blir till en protest mot det som skett och kanske fortfarande sker i Malmö och på många andra ställen. Vi firar påsken för att påminna oss om att Jesus dött och uppstått för vår skull, för att vårt liv skulle kunna förändras, för att visa på att kärleken är starkare än allt som bryter ned. Det är viktigt att mitt bland allt påskförberedande, mitt bland allt städande, blominköp, matlagande och påskäggspreparering, inte tappa fokus. Marias handling får påminna oss.

Nu när vi inleder stilla veckan, får den vara en vecka där vi följer Jesus själv dag för dag på väg mot korset och graven, i tankar kring hur vi ser på varandra, hur vi ser på den som är en främling, hur vi ser på den som har annan livsåskådning, annan kulturtradition. Hosianna! ropade de som hade kommit till högtiden i Jerusalem på Jesu tid. Ordet betyder Herre hjälp oss! Herre ge framgång!  Den bönen var en bön till Messias. Den bönen får vara vår bön till Jesus Kristus under Stilla veckan – en bön om kärlekens hjälp och kärlekens framgång .

När folket ropade sitt Hosianna i samband med Jesu intåg i Jerusalem blev det en bön också för världen. På den första dagen i stilla veckan påminns vi om världen när vår fasteinsamling avslutas. Glöm inte att lämna din bössa i någon gudstjänst! Varje krona betyder liv! Hosianna – Herre hjälp oss! Herre ge framgång!

Åke Bonnier, domprost i Stockholms stift

Redaktionen@svenskakyrkan.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.