En munter comeback

Tanke för dagen


Denna sommarupplaga av Tanke för dagen börjar gå mot sitt slut. Det känns vemodigt. Det är så roligt att formulera några tankar varje dag och dela dessa med dig. Men allt har sin tid.

Slutet har med början att göra, brukar psykoterapeuter säga. Och det stämmer verkligen. Det vi tar upp under den första tiden i en terapi brukar ofta komma tillbaka igen mot slutet. Och så är det väl med ganska många sammanhang i livet? När våra barn står på tröskeln att flytta hemifrån tänker föräldrarna extra mycket på småbarnstiden. När vi blir gamla kommer bilder från barndomen fram igen fast i ett annat ljus. När vi ska sluta på ett jobb minns vi extra mycket hur den första tiden var och så vidare…

Jag började denna sommarserie med att skriva om Mats Rådberg. Nu är det dags för några ord om sångerskan Agneta Munther. Hon gjorde en kort och inte alls oförglömlig comeback i årets melodifestival. I hela 33 sekunder framförde hon i en mellanakt några rader från Vita Vidder, vinnarlåten 1971. Och jag höll andan i alla dessa sekunder. Det var ett stort ögonblick när jag nu fick återse min tonårsidol.

Agneta Munthers comeback 49 år efter vinsten med Vita Vidder

Agneta Munther fick sitt stora genombrott med gruppen Family Four alldeles i början av 70-talet. Gruppen rönte stora framgångar med sina fyra medlemmar Pierre Isacsson, Berndt Öst, Marie Bergman och nämnda Agneta. De har som enda grupp vunnit den svenska melodifestivalen två år i rad, 1971-1972. För detta valdes gruppen in i melodifestivalens egen Hall of fame 2020.

Family Four 1971. Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst

Family Four var verkligen superpopulära. Det hade de nog kunnat fortsätta att vara om inte fyra andra musikaliskt begåvade personer plötsligt klev in och tog över hela musikbranschen. När ABBA vann med Waterloo i Brighton 1974 försvann Family Four från populärkulturens centrum.

Agneta Munther har fortsatt att sjunga genom åren och under 80- och 90-talen blev det jazzigare tongångar. Nu får vi se om årets comeback ger mersmak. Det hoppas jag på!

Skivomslaget till den tyska versionen av Vita Vidder – Greif’ nicht nach den Sternen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *