Till innehåll på sidan
cassandra

Santa Cruz update

Heeej!

Annie och Cassandra calling. Again 🙂 vi tycker det ar lika bra att ta igen var tidigare tystnad pa blogg-fronten. Nu sitter vi har med ett leende pa lapparna, men annorlunda var det igar.

Det borjade med att vi traffade var nya kontaktperson Father Dante och han skjutsade oss till kyrkan i Santa Cruz. Vi tyckte att han verkade lite speciell, till exempel nar han fragade varfor Annie log och trodde anledningen var att hon ville ha en banan. Eh ja. Vi domer ingen dock for en sadan sak och satte oss glada i bilen. Nar vi kom till kyrkan fick vi traffa nagra ”youths” som hade planerat en overraskning for oss, men tydligen var vi for tidiga sa vi fick vanta i x antal timmar. Forst fick vi sitta pa Father Dantes rum medan han gick igenom schemat som hela tiden andrades beroende pa vilken foljdfraga vi stallde. Nu har vi forhoppningsvis forstatt systemet, som t.ex idag nar caz skulle forsoka fa klarhet nar det skulle vara sangovning. Dante uttryckte att den skulle borja kl 15, men vara instruktioner en timme innan var att det var bibelstudie kl 15. Sa vi fragade forst: ”Okey, so the choir practice starts at three pm?” Father Dante svarar ”yes” och ser glad ut. Sa kommer vi da pa att det inte alls stammer och fragar: ”But wasn’t the bible studies also at three?”. Father Dante svarar da ”yes” igen och ser lika glad ut fortfarande.

Ja i alla fall. Till slut fick vi ga in till youthsen och deras overraskning. En skylt med ”welcome, mabuhay” och lite blommor omkring. Trodde vi ja…och tog glatt bilder for att visa var uppskattning. Det var da de avslojade att vi var tidiga. En timma senare efter att ha blivit extremt uttittade av alla ungdomar (som ser ut som att de ar 12 fast de ar 20 haha) borjade da valkomstshowen. Det var en valkomstshow att duga. Vi saknar ord att beskriva. Vi fick se tva traditionella danser varav den forsta var ytterst speciell. Vi fick koncentrera oss hart for att inte brista ut i gapskratt. Den borjade jattefint, men sparade ur da en halvnaken filippinsk pojke borjar skrika och stona och i nagon form av dodsrop. Sedan dor han till slut. Vi var inte alls beredda pa dessa ljudeffekter och det inte gjorde saken lattare att alla faktiskt sag riktigt tagna ut. Ni behover dock inte vara oroliga, vi holl oss och gjorde inte svenska folket till atloje, trots att mannen bredvid Annie mycket allvarligt fragade henne efterat: ”Did you get the story?”

Sedan fortsatte showen med diverse aktiviteter ledda av vad vi trodde var en man och en kvinna, men det visade sig vara tva man, det vill saga att en av dem var en sa kallad ”becky”. Vi blev intervjuade med jobbiga fragor, fick dansa en traditionell ljusdans, dar Annie lyckades krossa sitt. Alla skrattade gott, inklusive Cassandra. Darefter gick vi pa styltor av kokosnotter och fick dansa annu mer.

Sa var vi jaaattetrotta och bara langtade efter varan gulliga filippinska mamma och som vi forestallde oss bodde i ett litet sott filippinskt hus med massa barn och katter. Eh ja. Inte riktigt sa. Nar vi slapptes av fran bilen forsvann den bilden ratt snabbt fran vara nathinnor. Framfor oss var ett stort hus, eller rattare sagt ett litet palats. Den har kvinnan var alltsa extreemt rik, sarskilt i filippinska matt matt. Nar vi sedan passerade en kvinna hon presenterar som ”Nona” fragar Caz glatt om det ar hennes dotter, men hon svarar: ”No, it’s a staff and a family friend.” Sa, ja det finns betjanter har. Snacka om att vi slangs mellan kontraster. Vi bor inte ens i samma hus som henne, utan i ett rum i en lagenhet bredvid som har kok och en balkong som ar lika stor som ett vardagsrum. Vi har toalett och dusch pa rummet och tre enorma lyxbilar som vetter emot vart fonster. Sa, ja vi var lite chockade. Nar vi sen gav var lilla present innehallande svenska godsaker verkade hon inte sa dar fantastiskt overvaldigad haha.

Vi var lite frustrerade over situationen; ett palats var inte var vi tankt oss, men insag ocksa att det kanske just darfor var lite meningen att det blev pa detta satt. Detta blev en annorlunda utmaning som vi inte vantat oss, en annorlunda kulturkrock,

For en frustration vi har tankt pa ar just kommunikationsproblem mellan vara kulturer. Vi vill ha det sa enkelt som mojligt for att verkligen kunna lara kanna den filippinska verkligheten, medan de ar sa snalla och vill gora var vardag har i Filippinerna likvardig med den vardag vi har hemma i Sverige.  Vi bestamde lite som mission att forvandla var host-mamma till en mysmamma, men idag har vi markt att det inte behovs, for hon ar redan en mysmamma. Oavsett staff och lyx ar hon hur fin som helst och vi kanner oss jattevalkomna i det nya hemmet.

Annars idag har vi bara varit i kyrkan och varit med om tva massor, tre brollop, en begravning plus nagra timmars vilostund i Father Dantes ”rest room”. Plus att vi fatt lite smafrustrationer over ostrukturen i forsamlingens ungdomskor. Vi hann aven med en fodelsedagsmaltid for en skola tillsammans med massa kvinnor som hade med den att gora. De bjod pa mat dar Father Dante lurade Cassandra att ata kott (vi hoppas det var ofrivilligt). Annie har dock lite problem med efterratterna. Idag tvingades hon testa en ny som hon sa fint uttryckte smakade som att ata slemmet fran en forkylning. Cred till Cassandra som trots denna forklaring lyckades kampa i sig aven Annies bit sa vi fortfarande skulle framsta i bra dager.

Imorn ska vi titta pa fiske.

Ett mission som vi har ar att lara oss att gora om bilder till en mindre storlek, eftersom filerna ar for stora for att laddas upp. Tips nagon?

Heeejda (cred om ni har last anda hit)

 

 

 

Kommentarer

6 svar till ”Santa Cruz update”

  1. Profilbild för Veronika
    Veronika

    Ni verkar ha det toppen pa Filippinerna:) Langtar tills jag far hora hela era historier:) Jag som inte heller ar sa teknisk av mig har faktiskt kommit pa ett satt att gora bilderna mindre. Om ni forst skickar dem via er mejl och skickar dem som formatet mellan, sedan hamtar ni bilderna fran mejlen och da kan ni lagga upp dem da formatet ar mindre. Haha kanske later lkite krangligt och det finns sakert nagot enklare satt, men hoppas ni forstar:P Kram

  2. Profilbild för Suzanne
    Suzanne

    Jag har läst hela! Fantastiskt roligt, men eftersom jag gärna ser foton också tänkte jag säga så här: Högerklicka på fotot och välj ”Egenskaper” – vad det nu heter på engelska, fast det är oftast sista alternativet. Oftast finns det sedan en möjlighet att välja ”avancerat” som inställning och där kommer möjligheten att komprimera bilder. Hoppas samma hantering gäller alla PC över världen och inte bara hemma i Örby 😉

  3. Profilbild för Carro
    Carro

    Härligt med en mysmamma och cred till er att ni inte skrattade, jag är sjukt osäker på om jag hade klarat att inte göra det… 😛

    /Carro, förra årets Tanzania!

  4. Profilbild för Anna-Karin
    Anna-Karin

    Det låter helt fantastiskt, det ni är med om. När vi kommer till Sollebrunn någon gång hoppas jag vi får se kort. Själv har Olle, Per, Mia och jag bara varit på Kreta. Kram

  5. Profilbild för Emelie Nyström
    Emelie Nyström

    Hej tjejer tänkte ni skulle bli glada av lite respons! det behöver man där nere. Jag var var i ert ställe sist så att säga, UVVK:are på filippinerna -09.
    Kul, och inte på samma gång, att läsa och känna igen sig.
    Vilket stift är ni i? Hur länge ska ni vara där och var ska ni här näst?
    Varma hälsningar Emelie

    ps vi kallade de den där efterrätten för ris-slem och även om man tror att det kommer en ny efterrätt som man inte har smakat är det troligen bara en variant på ris-slem.

    1. Profilbild för cassandra
      cassandra

      Hej! Kul att hora fran nagon Filippino 🙂 Vi (Cassandra och Annie alltsa) befinner oss i Laguna, just nu i deras huvudstad Sta Cruz. Vi ar har tills nu pa fredag och aker sedan till Manila for en vecka. Sedan aker vi faktiskt tillbaka till Laguna, fast till en mindre by. Svenska Kyrkan foredrog det, sa man kunde lara kanna en forsamling narmare och mer pa djupet.

      Vem akte du med? 🙂

      Och ja, ris-slemmet. Vi har faktiskt lyckats uppleva nagra andra, mer atbara efterratter, men allt som kommer i narheten av detta risslem ar svaratet, i alla fall enligt Annie. For Cassandra gar det litet lattare 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *