Till innehåll på sidan
veronica12

Vi ar inte sa olika som vi tror, precis som Iphones

Jag befinner mig pa andra sidan jordklotet. Manniskorna har vaxt upp i ett helt annat samhalle an vad jag gjort. De ater inte filmjolk till frukost, de har kanske aldrig sett sno, gratis sjukvard och skola ar ingen sjalvklarhet och ordet lagon finns inte i deras ordlista. Pa manga punkter ser vara vagar genom livet helt olika ut men det behover inte betyda att vi ar olika. Pa utsidan ar vi kanske olika men pa insidan ar skillnaderna inte sa stora som vi kanske tror.

Efter en fika igar blev det att jag och pappan i Linas familj satt kvar och prata. Just igar fyllde denna herre 59 ar, han ar uppvaxt i Rio de Janeriro under enligt honom enkla former. Han ar egenforetagar, har fru och barn och bor i huvudstaden i varldens femte storsta land. Pa andra sidan bordet med den grona duken med roda jultomtar satt jag. En nittonarig tjej fran lilla Sverige som bor i en stad som knappt raknas som stad har i Brasilien, har inte speciellt mycket erfarenheter av vad vad livet egentlign innebar och har precis fatt borja prova sina vingar efter att den trygga vardagen med skola har tagit slut. Han gammal och jag ung, han man och jag kvinna, han fran Brasilien och jag fran Sverige. Kan skillnaderna vara storre? Det kan de sakert men det samtal vi hade over julduken i det lilla koket gav mig sa mycket. Det visade mig att skillnader pa utsidan inte behover betyda skillnader pa insidan.

Vi avhandlade amne efter amne och det mesta var vi overens om. Miljo, utbildning, var kommersiella och pengastyrda varld och mycket mer satt vi och prata om. Bada gjorde vi vart basta pa engelska och vi forstod varandra bra, trots att vi ser ut att vara sa olika.

Vad ar da poangen med detta? Inte att bada var overens om att vi maste andra vart levndssatt for att jorden inte ska ga under och att foretagen inte bara ska fa styras av pengar utan hansyn till annat.  Nej, istallet att vi inte ska tanka sa mycket om andra bara for att de inte liknar oss. Det skal vi bar pa kan kanske liknas vid alla de olika Iphonesskal som finns overallt. Det far alla telefoner att se olika ut men innafor skalet ar de alla lika. Pa samma satt ar det med oss manniskor. Vi har vara skal som skiljer oss at men innanfor ar vi ratt lika. Givetvis finns det olika typer av mannsikor innanfor skalen precis som Iphones kan vara olika, men vi ar inte sa olika som vi tror.

Forsok att se manniskan innanfor skalet. Lyssna pa insidan sa kommer du se att manniskor liknar oss mer an vi tror. Det behover man inte aka till Brasilien for att upptacka, det racker med att titta ut pa gatan eller vanda sig om pa bussen. Det finns sa manga harliga manniskor som vi gar miste om, bara pga av tanka om skalet. Lat bli det och mot insidan, inte skalet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *