Till innehåll på sidan
linneahultegard

Heldag i Soweto

Idag fick vi möjligheten att åka till South Western Township – Soweto, en förstad till Johannesburg som under apartheid blev en arbetarstadsdel dit svarta skickades efter de arbetat klart för dagen i Jo-burg. Soweto idag består av allt ifrån små plåtskjul till lyxvillor och allt däremellan. Rev.Mathe hade fixat en guide som själv är från just Soweto och hon visade oss runt tillsammans med Rev. Mathes tre döttrar och de två tjejer som var i Sverige med programmet i våras. Det blev en riktig ”girls-day” när vi tryckte ihop oss 11 tjejer i vår minibuss och sjöng högt till radion och vinkade glatt till alla som tutade eller körde förbi. Vår guide var smått galen och sa precis efter att hon mutat en vakt med choklad ”i break rules for living” och skrattade glatt. Vi fick se massor av olika ställen, kända som okända. Vi stannade vid två vattentorn som målats om och nu används för bungyjump(!!), handlat läsk från en innergård, köpt glass i bilkö, gått på Hector Peterson museet, ätit sydafrikansk buffé, sett två VM-arenor, ett av afrikas största sjukhus och åkt förbi Mandelas familjehus. Dessutom hann vi gå på lite marknad och umgås med de fantastiska tjejer vi åkte med.

Dagens kulturkrockar (de senaste dagarnas) :

1. Människomöten- jag har aldrig träffat så trevliga och artiga människor. När man träffar någon här, vare sig det rör sig om en kö, någon som passerar eller en vakt så hälsar man alltid. I början var det omöjligt att hinna svara på alla frågor på bara några sekunder men nu har man vant sig. Kommer på mig själv med att fråga ”how are you, how did you sleep, how is your family?” Till människor man aldrig träffat. Facinerande.

2. Murar – överallt, runt de minsta husen och de nästan nedfallna husen finns det fortfarande murar. Helst med taggtråd och el om möjligt.

3. Vädret. På dagarna är det hur varmt och skönt som helst och vi har redan fått solbränna (och annan mindre kul bränna) medan nätterna är hur kalla som helst. Jag blir verkligen inte klok på det. Omöjligt att välja kläder för en hel dag!

 

image image

Kommentarer

Ett svar till ”Heldag i Soweto”

  1. Profilbild för Laila
    Laila

    Mycket på en dag! Fantastiskt! Hoppas ni har kläder så att ni inte fryser på nätterna. Kul att få ta del av era upplevelser. Må gott! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *