Till innehåll på sidan
sannaholmeriksson

Klump i magen

Hej!
Vi har inte varit här länge men jag har redan sätt mycket saker som ger mig en klump i magen och ett gråtande hjärta.
Igår när vi shoppade sa vi till vår nya vän att det är okej om du vill gå med killarna och kolla istället och fick då svaret: Det är okej, jag har ändå inte råd med något här.
Sen skulle jag duscha, fick då fylla en hink med det väldigt kalla vattnet de har och sedan skopa över mig. Det gick inte snabbt att bli klar. 25 min stod jag och hällde om och om det kalla vattnet över mig. Jag hade inga problem med att göra det men fick ont i magen av att tänka på att det är människors vardag. Hemma kan jag stå i 25min i varmt vatten bara för att det är skönt, väldigt många har inte den möjligheten.
Idag har dock varit värre på ont i magen fronten, när vi åt lunch satt det en äldre herre som såg helt hjälplös ut med ett litet gallskrikande barn i knät. Han skrek för att hans bror fick äta medan han inte fick det. Att se en man förkrossad över att inte kunna köpa mat till alla och att höra det hungriga barnet skrika gjorde det svårt att hålla tillbaka tårarna. Som tur var fick de mat av människorna vi va med.
Vi har även sett en liten flicka stå och bajsa ner i typ ett avloppsbrunnssystem, det är hemlösa människor överallt, tiggande barn, människor som aldrig kommer få se något annat än Manilas smutsiga gator. Människor som aldrig kommer få sova i en säng. Människor som inte har råd att äta. Människor som jag inte kan hjälpa. Det gör ont i mig.

I allt det ledsamma har vi gjort massa roliga saker idag. Först hade vi historia om Filippinerna och IFI och sedan hade vi tagalog lektion. Människorna här är så härliga och vi fick höra hela livshistorier.
Efter dagens seminarier eller vad man ska kalla det så promenerade vi till Manila Bay för att kolla på solnedgången. Väldigt vackert och väldigt mycket hemlösa. Vi gick längst hela strandpromenaden och fikade på Starbucks. Det var något av det bästa än så länge. Vi satt och pratade hur länge som helst med våra nya vänner och bondade med dem. Sen åt vi kinesisk mat och kollade på världens coolaste show i en fontän. Det va bättre än fyrverkerier och utan massa farliga raketer. Efter en jeepney tur hem så spelade jag, Emilia, Viktor och Markus kort och åt mango.
Jag har även tvättat nu på kvällen, i samma hink som används för att duscha och till att spola på toaletten. Att tvätta hemma ska jag aldrig mer säga är jobbigt.

Dagen har innehållit mycket blandade känslor i ett vackert land som måste ha världens trevligaste människor.
Människor som alltid har nära till ett skratt trots vad jag tycker är mycket elände.

Jag ska börja uppskatta allt jag har i Sverige mycket mer. Allt jag ser som en självklarhet.

God bless!
Sanna

Kommentarer

3 svar till ”Klump i magen”

  1. Profilbild för Catharina Helmersson
    Catharina Helmersson

    Kära Sanna! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Vi lär av dig! Kram Catharina

  2. Profilbild för Jennie
    Jennie

    Hej Sanna!
    En av mina lärare sa en gång att en yttre resa kan förändra och en inre resa kan förvandla…så tyckte jag också det var lite av att komma till Filippinerna. Jag och min syn på världen både förändrades och förvandlades…

    …ett helt värdsligt tips…kallvattnet går att vänja sig vid…men om du vill göra det lite mera bekvämt så går det att köpa en ”vattenkokare” där du pluggar in den i ett strömuttag (det är ofta väldigt lång sladd för att kunna nå till hinken) och sedan sänker du ned den i hinken med vatten så värmer den upp vattnet. Jag köpte den i en helt vanlig järnaffär men de finns säkert på Robinson eller dylikt.

  3. Profilbild för Johanna Rosell
    Johanna Rosell

    Hej tjejen det var ett starkt inlägg jag förstår att du blir berörd! Väldigt intressant att få veta vad du får uppleva, och jag är imponerad över att du klara denna resa!

    Kram Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *