Till innehåll på sidan
linneapalsson

Road trip pa Leyte

Nar man ar ute och reser gor man manga jamforelser mellan hemma och borta. En stor skillnad ar mojligheten till internetuppkoppling. Dar jag befinner mig nu ar den i princip obefintlig, darav denna glesa uppdatering.

Hur som helst har vi lamnat Manila och jag och Felicia ar nu pa on Leyte i den lilla, lilla staden Padre Burgos. Efter bara en natt har akte vi ivag pa en fem dagars road trip runt on tillsammans med tva ungdomar fran IFI.

Leyte ar en vacker o med strander, blatt vatten och berg tackta av palmer. Pa sina stallen ar vyerna paradislika. Tyvarr ar detta inte fallet overallt.

Ar 2013 slog supertyfonen Hayan till mot Filippinerna och Leyte drabbades hart. Vi har besokt manga platser som blev totalforstorda och fatt hora manniskors berattelser fran den hemska morgon da det odelaggande ovadret drog in. Hur mycket jag an forsoker kan jag inte helt och hallet forestalla mig kanslan man har nar ens hustak blaser bort och allt skydd som aterstar ar nagra rangliga gipsvaggar och den plastmatta man i panik slangt over sig. Det ar ogreppbart. Det ar orattvist.

Filippinerna ar ett fattigt land och drabbas av massvis med tyfoner varje ar. Filippinarnas namn pa Hayan ar Yolanda, for har doper man tyfonerna i bokstavsordning. Forsta tyfonen pa aret borjar pa A, andra pa B osv. Alltsa hade man hunnit anda till Y nar Hayan/Yolanda kom. De som har minst drabbas varst. Alldeles for manga bor i hus av plat och papp. Bara husen av cement kan sta emot ovadren och bara ett fatal har rad med sadan lyx.

Naturkatastrofer ar fruktansvarda var de an sker, men det kanns extra jobbigt att de utan resurser att bygga upp och aterhamta sig ar de som drabbas gang pa gang. De har inget annat val an att hela tiden vanda andra kinden till.

Denna livssituation skulle kunna knacka vem som helst, men inte manniskorna har. Alla har nara till skratt och valkomnar oss med oppna armar. Gastvanlighet och generositet har for mig fatt en helst ny innebord. Vad som verkligen spelar roll i livet ar en tanke som standigt ar narvarande hos mig.

Efter en mycket givande road trip ar det nu dags att flytta in hos vara vardfamiljer i Padre Burgos. Schemat for de kommande dagarna innehaller aktiviteter som bad, fiske, aka bat och ga pa gudstjanster. Med andra ord finns inget att klaga pa! 🙂

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *