Till innehåll på sidan
linneapalsson

Filippinerna i ett nötskal

Igår var dagen då det var dags att förlänga våra visum. Kanske inte den roligaste aktiviteten men det är ju trots allt ganska bra att ha ett visum som är giltigt för hela vistelsen, så att de hux flux inte får för sig att sparka ut oss.

Så i den kalabalikartade morgontrafiken gav vi oss iväg till Department of Immigration. Till att börja med skulle vi fylla i en massa papper med personuppgifter, när vi kom till Filippinerna, hur länge vi ska stanna med mera och så vidare. Inget konstigt med det, bortsett från en sak. Det fanns inte en enda penna att tillgå. Ett av de ställen i hela Manila där det fylls i flest papper, och det finns inga pennor. Mycket intressant.

Som tur är hade våra filippinska kompanjoner med sig det, så vi fyllde i papper för glatta livet och lämnade in dem. Allt var frid och fröjd och vi fick våra kvitton. Kalaset gick på en sisådär 8000 pesos. Dock hade damen i lucka 27 som processade mina papper tagit sig friheten att slänga på en extra avgift på 2000 pesos. Detta för att hon inte tittat tillräckligt noga i mitt pass och sett att jag faktiskt redan hade ett visum och därmed inte brutit mot några regler. Ett slarvfel från damens sida, och vips så resulterade det i en dubbelt så lång process.

I och med att uppgifterna redan var inkörda i något system var det bara till att fylla i nya papper och lämna in dem i lucka 6. Där slängde någon en blick på dem och skickade vidare mig till lucka 11. Vid lucka 11 blev det en timmes väntetid, sedan åkte jag upp till våning 3. Ytterligare en person tittade på papprena, gjorde någon komplettering och skickade ner mig till våning 1 och lucka 11, igen. Sedan var det dags för våning 3 en gång till, och en halvtimmes väntan där. Efter cirka två timmars flängande upp och ner och fram och tillbaka hade någon till sist lyckats klämma dit några handskrivna rader i mitt pass om att en korrigering gjorts. Sedan kunde jag äntligen gå tillbaka till damen i lucka 27, få ett korrekt kvitto och betala för det jag skulle och sedan vänta den timme det tog att få det nya visumet inklistrat i passet.

Det blev en himlans karusell, men man fick ta det lite med en klackspark. Det var så typiskt Filippinerna. Organiserat kaos. För mig som är pedant och ordningsmänniska ut i fingerspetsarna känns det ofta som att ingen har koll på någonting här. Men uppenbarligen hade de ett system, om än omständigt, för till sist löste det sig. Ingen idé att bli grinig och klaga, för det hade inte påskyndat processen. Filippinare utför över lag inte saker i hast utan det tar den tid det tar. Inget man kan göra något åt. Däremot kan man bestämma över sitt humör, och ett skratt eller leende gör att väntetid går mycket fortare.

Hur som helst är nu visumen förlängda och vi kan lagligt stanna här till 29:e december om vi så skulle vilja. Vi mår fint och trivs som fiskarna i vattnet, så vem vet hur länge vi egentligen blir kvar?

Kommentarer

3 svar till ”Filippinerna i ett nötskal”

  1. Profilbild för Jenni
    Jenni

    Fnissar igenkännande och tummen upp för insiktsfulla och härliga kommentarer om både o/ordning och förhållningssätt! ;0)

  2. Profilbild för Willem-Jan Fens
    Willem-Jan Fens

    ja, jag har varit där och kan känna frustationen igen. Men det som jag ändå vill poängtera är att svenska ambassaden fungerade sämre än socialministeriet vi besökte och visumkontoret. Dessutom möttes vi där av en kyla som verkligen inte hade behövts, det fanns fungerande AirCon. Det var där vi genom telefon och person på andra sidan glasrutan fick höra att faxet med uppehållstillståndet inte hade kommit fram, och det var verkligen inte deras problem, verkade det som.
    Förra året lade jag märke till på Cebus flygplats att man överallt kunde betala med kort, och att det i restaurangen fanns gott om personal, fast sista myndighetsavgift innan vi flög kunde inte betalas med kort, så att jag fick springa igenom alla spärrar för att komma ut igen och på gatan hitta en bankomat. Det gick. Min slutsats av att om man inte betala någon skatt, vilket man knappast gör i Filippinerna, det inte finns pengar till offentlig verksamhet och utrustning för myndigheterna, medan det finns gott om pengar till personal och utrustning för privata affärer. Prata med socialarbetare vilken lön de har och vilken budget. De får flytta berg med lillspade, medan golfbanor har grävskopor!

  3. Profilbild för Fredrik Olofsson
    Fredrik Olofsson

    Hej,
    Känner igen det du beskriver, vi bodde i Filippinerna under ett antal år när vi jobbade för SvK. Det gällde att ladda inför dagen/arna när vi skulle förnya visumen. Det finns en ordning i på Migration men den syns inte så bra. Det tar några år innan man fattar. Ett år hade det brunnit på våning 4 tror jag. Den våningen var svart i flera år. Det var ungefär som Fångarna på fortet, med sju nycklar som man skulle hitta. Men man visste aldrig om man hade hittat rätt nycklar förrän man fick tillbaka passet. Ibland tog det flera dagar. Man fick träna sitt tålamod. Det har jag nytta av fortfarande. Men det finns så mycket mer i Filippinerna, hoppas ni får en bra tid./Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *